#SOHAVÉGETNEMÉRŐS filmvetítés és alternatív osztályfőnöki órák az Uránia Nemzeti Filmszínházban

RENDKÍVÜLI OSZTÁLYFŐNÖKI ÓRÁK AZ URÁNIÁBAN

Az Új Nemzedék Központ (ÚNK) az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított arra, hogy – újszerű, adaptív módszerek, illetve eszközök biztosításával – valós igényeikre szabottan támogassa a fiatalokat az őket érintő pályaválasztási és életvezetési kérdésekben. Életpályatervezéssel kapcsolatos témákban 2014 óta biztosítunk folyamatosan rendkívüli osztályfőnöki órákat, foglalkozásokat az ország különböző oktatási intézményeiben.

A rendkívüli osztályfőnöki órák hagyományaira építve 2017-ben kifejlesztettünk egy olyan, a fiatal korosztály aktív bevonását lehetővé tevő tematikát (tananyagot), amely kifejezetten az Uránia Nemzeti Filmszínház által díjmentesen vetített #SOHAVÉGETNEMÉRŐS című, generációs játékfilm utáni tematikus és moderált beszélgetéshez készült. A díjmentes vetítések és az azokat követő foglalkozások (moderált beszélgetések) az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával zajlanak.

A mozi utáni foglalkozásokat Virtuális randi vagy személyes ismerkedés? témában hirdettük meg, amelyre előzetes bejelentkezés alapján vártuk és várjuk a fiatalokat és kísérő tanáraikat.

A moderált foglalkozás célja: a fiatalokat érő internetes zaklatás és a közösségi oldalakon szerveződő virtuális találkozások, kapcsolatok veszélyeinek és hátulütőinek bemutatása.


Háttér:

A Wellhello Magyarország legnépszerűbb és egyben egyik legsikeresebb zenekara hiteles példakép a fiatalok szemében. Zenéjük és az az életérzés, amelyet képviselnek, közvetítenek, követendő példa a fiatalok számára. Ebben a kontextusban a #sohavégetnemérős film kulcsfontosságú, mert azt üzeni, hogy kitartó munkával lehet nagyot álmodni, és eredményeket elérni. Mind a film, mind a foglalkozás azt igyekszik tudatosítani a fiatalokban, hogy legyenek vállalkozó szelleműek a célok kitűzésében, hogy ismerjék fel döntéseik személyes életükre és környezetükre gyakorolt hatását, legyenek kitartóak, és tegyenek a sikerért.

A vetítés utáni foglalkozás menete és tematikája:

A #sohavégetnemérős zenéje, látványvilága, szerkezete illeszkedik az Y és Z generáció médiafogyasztási szokásaihoz. Ezáltal a film közvetlen utat tud találni a fiatalokhoz, és könnyedén, sok humorral, szinte észrevétlenül tud rámutatni trendekre, veszélyekre, lehetőségekre.

A középiskolai korosztály számára az egyik legelemibb kihívás, hogy felfedezze és megismerje önmagát és a körülötte lévő világot, hogy felismerje a virtuális tér veszélyeit, a közösségi oldalakon keresztül történő kapcsolatszerveződés kockázatait, de ne menjen el a lehetőségek és az önfejlődést ösztönző élethelyzetek mellett, hogy megélje a szerelmet, a társas kapcsolatokban rejlő ösztönzőket, és ahhoz kapcsolódóan keresse, építse nemi és emberi szerepkészletét.

1.      A vetítést követő moderált beszélgetés különböző kérdéseket „feszeget” az internetes zaklatás és a közösségi oldalak felületein kialakuló kapcsolatok, együtt járás témakörében. (Az utóbbi két téma opcionális.) A feltett kérdésekre vagy telefonos applikáción keresztül, vagy személyes válaszadás formájában lehet szavazni.

2.      Az előadás egyes témáinak, vezérmotívumainak (kérdéscsoportjainak) megválaszolására, illetve a tanulság rögzítésére és az etikai-erkölcsi üzenetek bensővé tételére a releváns filmbeli jelenetek újbóli megjelenítése révén kerül sor. (A visszajátszást adott esetben kiválthatja a tréneri vezetés is.)

A vetítés utáni osztályfőnöki órák, foglalkozások helyszínei, időbeli ütemezése:

A moderált foglalkozásra alapesetben közvetlenül a vetítést követően – mintegy 40-45 perces időtartamban – az Uránia Nemzeti Filmszínház 80 fő befogadására alkalmas kávézójában kerül sor.

Ezen felül – előzetes igény alapján csütörtökönként az ÚNK 30 fő befogadására alkalmas budapesti Közösségi Terében (1053 Budapest, Királyi Pál u. 6.) is biztosítunk lehetőséget az interaktív, moderált beszélgetésre. További lehetőségként – a közösségi terek által szervezett rendhagyó osztályfőnöki órákhoz hasonlóan – az ÚNK munkatársai a vetítésre jelentkező diákok/osztályok intézményében is megtartják a foglalkozást, szintén előzetes igény alapján.

RENDKÍVÜLI OSZTÁLYFŐNÖKI ÓRÁK A BUDAPESTI KÖZÖSSÉGI TÉRBEN VAGY AZ ISKOLÁBAN

A vetítés utáni foglalkozás, moderált beszélgetéshez hasonlóan a film 6 önálló történetének felhasználásával iskolai foglalkozásra adaptált formában is kidolgoztuk a rendkívüli osztályfőnöki óra 6 db tematikáját, amelyek megtartásához nem szükséges a film előzetes megtekintése. A 45 perces órákat szintén térítésmentesen szervezzük meg és biztosítjuk a budapesti Közösségi Terünkben vagy az azt igénylő köznevelési intézményben.

A rendkívüli osztályfőnöki órák témakörei:

  • Ki vagyok én? „Te ki vagy?” - Az identitás és a személyes imázs
  • Női és férfi szerepek – Mi fér bele?
  • Álmok, vágyak, fantázia és célok - Van különbség?
  • Hol vannak a határok? - Kellenek a határok? – Zaklatás és intimszféra
  • „Szerinted mi a szerelem?”----
  • „Hogyan járjunk együtt?”

A fenti 6 téma köré szerveződő rendkívüli osztályfőnöki órákra közvetlenül a Közösségi Tér munkatársainál lehet jelentkezni. A részletekről a budapest [at] unp.hu elektronikus levelezési címen lehet érdeklődni.