kezdőlap / Kiút Szenvedélybetegek Gyógyulásáért Közhasznú Alapítvány
Kiút Szenvedélybetegek Gyógyulásáért Közhasznú Alapítvány
2022. augusztus 22. hétfő

Alább az Erzsébet Ifjúsági Alap Önkéntes Expo egyik résztvevője, a Kiút Szenvedélybetegek Gyógyulásáért Közhasznú Alapítvány bemutatkozása olvasható. 

Szervezet neve: Kiút Szenvedélybetegek Gyógyulásáért Közhasznú Alapítvány
Elérhetősége: kiutalapitvany@gmail.com 
Működésének kezdete: 2005.
Földrajzi lefedettsége: Helyi (Szeged), online konzultációk esetében országos

Bemutatkozás

A Kiút Alapítvány 2005 óta működik, melynek fő célja a szenvedélybetegek talpra állásának segítése. Alapítványunknál ingyenesen és névtelenül kérhetnek segítséget, melyek egyéni- és csoportos konzultációk keretein belül valósulnak meg kognitív viselkedésterápiás eszközök alkalmazásával. Igyekszünk felhívni a figyelmet a fiatalok körében a kialakuló szenvedélybetegség jellemzőire, tényezőire, illetve lehetőséget biztosítunk számukra, hogy megelőző jelleggel részt vehessenek ellátási formáinkban.

Célunk elsősorban az absztinencia elérése, egy teljes értékű élet kialakítása klienseink számára. Azonban nagyon fontos, hogy a szenvedélybetegséget egy rendszerként kezeljük, így a család többi tagjának vagy más érintettek számára is biztosítsunk lehetőséget a talpra állásra.

Önkéntesség

Azt gondoljuk, hogy maga az önkéntesség, mint olyan, gyerekcipőben jár országunkban. Elsősorban a társadalom érzékenyítése lenne szükséges, hogy fejlődjön a helyzet, növekedjen az önkéntesek száma. Az elmúlt években megjelent az érettségi feltételeként elvégzendő Iskolai Közösségi Szolgálat, ami egy nagyon jó indítás. Érdemes volna arról is szót ejteni, hogyan lehetne eloszlatni az emberek fejében kialakult tévhiteket, hibás elképzeléseket az önkéntességgel kapcsolatban.

Nálunk az önkéntesség leginkább úgy jelenik meg, hogy felépülő függők tudják átadni életük történetét, életeseményeiket, felépülésük részleteit rendezvényeken, iskolákban. Az önkéntesek toborzásának nehézsége esetünkben abban nyilvánul meg, hogy maga a terület, amivel foglalkozunk, a szenvedélybetegség egy igencsak szenzitív téma, így nehezen jelennek meg, szólalnak meg, akik érintettek lehetnek. Számunkra az Élőkönyvtárak a legsikeresebb programok, melyeken igyekszünk a lehető legtöbbször részt venni.

Célok

Rövis és- hoszzútávú terveink között szerepl, hogy minél több olyan programon részt vegyünk és becsatlakozzunk, melyekben megszólíthatjuk a fiatalokat. A szervezetünk iránt érdeklődőknek azt tudjuk üzenni, hogy általunk jó lehetőségük nyílhat arra, hogy megismerjenek egy olyan társadalmi réteget, mellyel kapcsolatban nagyon sok téves előítélet él a mi a napig az emberekben.

 

TOVÁBBI TARTALMAK
Ez is érdekelhet
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap.
Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.