Lendván ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia

A Muraköz fővárosának számító Lendván tartotta 2017-es évi első, összességében pedig 32. soros ülését a Magyar Ifjúsági Konferencia május 13-án. Felvidékről a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Diákhálózat, a Firesz, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata és a Via Nova ICS képviseltette magát.

A konferenciát dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, aki 2016-os nagymintás ifjúságkutatás adataiból kiindulva ismertette a kárpát-medencei fiatalság helyzetét, problémáit, illetve vázolta fel az általa vezetett államtitkárság cselekvési irányvonalait, a „Stratégia a fiatalokért” dokumentumot, melyet a Kárpát-medence fiatal szervezeteivel együttesen dolgoztak ki.

Üdvözletét küldte a konferencia résztvevőinek dr. Szilágyi Péter, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, a helyiek nevében pedig Vida Törnar Judit, a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség, illetve Kozak Aleksandra, Lendva község titkára köszöntötte a megjelenteket. A szakmai tanácskozáson ezúttal 32 tagszervezet vett részt a Kárpát-medence különböző pontjairól, Felvidékről a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Diákhálózat, a Firesz, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata és a Via Nova ICS képviseltette magát.

A plenáris ülésen megszokott módon az egyes régiók, s azon belül is az egyes tagszervezetek együttesen mutatták be az elmúlt féléves aktivitásaikat, majd a MIK tevékenységéről folytattak diskurzust. Szórád Gábor elnök a Szent Imre emlékút megvalósítását mutatta be, illetve ráirányította a figyelmet a külhoni közösségi terek fejlesztésének fontosságára, ahol a magyar fiatalok saját közegükben tudnak találkozni egymással. Az est folyamán az egyes régiók bemutatták a rájuk jellemző ételek, italok, tárgyak, szokások kavalkádját, melyet nagy érdeklődéssel fogadtak a többi régió képviselői.

A hosszas szakmai egyeztetések végén a konferencia megszokott módon zárónyilatkozatot fogadott el, melyben a fiatalok megfogalmazták a Kárpát-medence magyarságát érintő aktualitásokat. A Magyar Ifjúsági Konferencia szekcióülésén javaslatcsomag született a fiatalok közéleti aktivitásának növelése, valamint a nemzeti identitás erősítése érdekében. A javaslatcsomag, mely a zárónyilatkozat részét képezi, IDE KATTINTVA olvasható.

A következő ülés ismét az anyaországban kerül majd megrendezésre az ősz folyamán.

 

forrás: http://felvidek.ma/2017/05/lendvan-ulesezett-a-magyar-ifjusagi-konferen…

Galéria: