Indul az újabb diplomamentő program, hat nyelvből lehet választani

Ha már csak a nyelvvizsgád az utolsó lépés a diplomádhoz, most könnyebben pótolhatod, mint valaha. 

Nyelvvizsga hiányában a főiskolai, egyetemi hallgatók 20-22 százaléka nem tud lediplomázni. Ebből kifolyólag az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (OFA) pályázatot hirdet azoknak a hallgatóknak, akik már sikeresen leállamvizsgáztak, de a nyelvvizsgájukat még nem szerezték meg. 

A Diplomamentő II. program az olyan, nyelvvizsgára felkészítő képzéseken való részvételt támogatja, amelyeket követően a pályázó államilag elismert komplex, vagy írásbeli, vagy szóbeli nyelvvizsgát teljesít, és a nyelvvizsga bizonyítvány bemutatása után átveheti diplomáját.  

A program során angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol képzésre lehet pályázni. A nyelvi képzések az előzetes tervek szerint 2018. szeptember közepétől indulhatnak és 2019. december 31-ig kell befejeződniük, a képzési támogatás mértéke fejenként maximum 300 ezer forint.

A támogatásért cserébe a támogatottaknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványukat és az az alapján kiadott diplomájukat. Ha ez nem történik meg, a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni. 

A pályázati felület megnyitásának tervezett időpontja szeptember 3-a, hétfő 14.00 óra - olvasható az OFA honlapján - ugyanitt pályázati kiíráson kívül gyakorlati útmutatót is találtok a pályázat benyújtásához.

Tudtad, hogy visszakaphatod a nyelvvizsgád díját?

A magyar kormány kiemelten fontosnak tartja a nyelvtudást, ezért bizonyos feltételek mellett lehetővé tette a nyelvvizsga díjának visszaigénylését. Ha még nem töltötted be a 35-öt, jogosult lehetsz a nyelvvizsga díjának visszatérítésére. Ennek természetesen más feltételek is vannak, így nem is olyan könnyű megválaszolni, hogy pontosan ki jogosult, és ki nem. Ebben segít az Új Nemzedék nemrégiben elindult aloldala, ahol minden szükséges infót megtalálsz. Sőt, online chat és egy online kalkulátor is elérhető, ha esetleg nem egyértelmű, hogy jogosult vagy-e a visszatérítésre.

Fotók: freepik.com