kezdőlap / Az önkéntesség a hosszú élet titka?
Az önkéntesség a hosszú élet titka?
2022. április 14. csütörtök

Több kutatás eredményei is megerősítették, hogy az önzetlen segítségnyújtásnak számos pozitív hatása van szervezetünkre nem csak pszichés, de fiziológiai értelemben is.

Az önkéntességnek számos formája létezik: végezhető csoportosan vagy egyénileg, itthon vagy külföldön, alkalmanként vagy rendszeresen, sőt manapság már a személyes jelenléten túl akár online keretek között is. Fő ismérve, hogy a segítő önszántából járul hozzá egy nemes cél eléréséhez, és ezért nem részesül anyagi ellenszolgáltatásban. Az önkéntesség által nem csak másokkal teszünk jót, de saját magunk számára is felér egy mentálhigiéniás terápiával, mely szoros összefüggésben áll testünk egészségének megőrzésével.

Milyen területeken segít nekünk az önkéntesség?

  • Közösségformáló és szocializációt serkentő, hiszen tevékenységeink alkalmával óhatatlanul találkozunk másokkal, akik ráadásul nagy eséllyel hasonlóan gondolkoznak, mint mi.
  • Énképünk és személyiségünk fejlődéséhez is hozzájárul, hiszen segíti saját magunk megismerését, problémáink és félelmeink feldolgozását.
  • A komfortzónánk elhagyásával a kudarckerülő mentalitást levetkőzve a sikerorientált személyiségtípus felé tehetünk nagy lépést.
  • Életre szóló (siker)élményeket és hasznos tapasztalatokat szerezhetünk.
  • A szorongás és magány feloldásában nagy szerepet játszik.
  • Képessé tesz bennünket, hogy probléma vagy krízishelyzet esetén könnyebben forduljunk segítségért környezetünkhöz.

Szervezetünkre is pozitív hatást gyakorol. De hogyan?

A Psychology Today cikkében bemutatott kutatás szerint az önkéntesi munka javítja az agyműködést, és áttételesen hat az immunrendszerre is, de még az időskori demencia kockázatát is csökkenti.

A Journal of Gerontology szakfolyóiratban megjelent tanulmány 15 darab 55 év felettiekre fókuszáló kutatás eredményi alapján megállapítja, hogy azok, akik évente minimum 100 órát önkénteskednek, kiemelkedően jó egészségi állapotnak örvendenek idős korukban is, továbbá hogy a jótékonysági munka segít karbantartani az agyat, lassítja annak öregedését.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy megtaláltuk az ifjúság forrását, csupán felhívja a figyelmet arra, hogy az önkéntesség a társadalom, a közösségek vagy az egyének önzetlen segítése mellett saját magunk számára is kimutatható előnyökkel, pozitív hatásokkal jár.

 Az összeállítás az nlc.hu, a Psychology Today és a Journal of Gerontology cikkeinek felhasználásával készült. 

Szerző: Toronyi Dávid
TOVÁBBI TARTALMAK
Ez is érdekelhet
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap.
Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.