kezdőlap / Tájékoztatás a táboroztatás során betartandó járványügyi megelőző szabályokról
Tájékoztatás a táboroztatás során betartandó járványügyi megelőző szabályokról
2021. május 26. szerda

Az Covid-19 okozta járvány terjedésének akadályozása érdekében az 2021 évi táborok szervezése és működtetése során különösen fontos, hogy betartsuk az előírt járványügyi intézkedéseket. Az alábbi cikkben összeszedtük a legfontosabb információkat.

Az Covid-19 okozta járvány terjedésének akadályozása érdekében az 2021 évi táborok szervezése és működtetése során különösen fontos, hogy betartsuk az előírt járványügyi intézkedéseket. Az alábbi cikkben összeszedtük a legfontosabb információkat.

Távolságtartás

A tábor egész területén, az aktivitások, étkezések és pihenők során is kiemelten fontos ügyelni az előírt 1,5 méteres távolság betartására. Célszerű előnyben részesíteni a szabadtéri programokat, viszont érdemes kerülni a közvetlen fizikai kontaktussal járó sportokat. Zárt térben kiemelten fontos a gyakori szellőztetés.

Egészségi állapot

A jelenlegi új koronavírus járvány cseppfertőzéssel, direkt módon terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti.

A legfontosabb intézkedés ilyen esetben a megelőzés. A táborokban kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző diák, illetve szervező vehet részt, melyről nyilatkoznia is kell.

Személyes higiénia

A tábor működtetése során különös tekintettel figyelni kell a dolgozók és a táborozók személyi higiéniájára melynek alapja a gyakori, alapos szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés, az arc érintésének elkerülése.

A személyi higiéniai szabályok betartatására mellett, nagyon fontosnak tartjuk, hogy a személyi higiénia alapvető szabályairól a táborba érkezők is kapjanak részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást.

Fokozott fertőtlenítés

A vírus terjedésének akadályozása érdekében fokozottan ügyelni kell a tábor területének tisztaságára, a napi fertőtlenítő takarítás elvégzésére. A fertőtlenítés során kiemelt figyelmet kell fordítani a kézzel gyakran érintett felületek(pl.: kilincsek, korlátok, villanykapcsolók) tisztítására.

A táborozók által használt játékokat, sporteszközöket, játszótéri eszközöket szintén javasolt rendszeresen vírusölő hatású szerrel fertőtleníteni. A tábor területén elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású kéz- és felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek. A takarítást végző dolgozók részére a megfelelő védőeszköz biztosítása szükséges.

Korosztálytól függően a gyermekek a kézfertőtlenítők használatát felnőtt felügyelete mellett végezzék. Kéztörlésre papírtörlők használata javasolt.

Étkeztetés

Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet kell fordítani a gyermekek alapos szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére. Fokozottan kell ügyelni az étkezés helyszínének tisztaságára, a folyamatos fertőtlenítésére.

Rendkívül fontos a gyermekek által használt edények, evőeszközök, poharak, tálcák megfelelő hatásfokú fertőtlenítő mosogatása, a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok, tálcák cseppfertőzéstől védett tárolása, önkiszolgáló rendszerben történő tálalásnál az evőeszközök, tányérok, poharak gyermekek általi tapogatásának elkerülése, pl.: evőeszközök szalvéták egyéni csomagolásával.

Az étkeztetést végző személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítő szert kell biztosítani, és annak rendszeres használatára fokozott hangsúlyt kell fektetni.  

Teendő beteg személy esetén

Amennyiben egy gyermeknél, vagy szervezőnél, segítőnél fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell a szervezők által előzetesen felkért, megbízott orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről.

Gyermek esetén a szülők értesítéséről is gondoskodni kell. A beteg gyermek felügyeletét ellátó személynek kesztyű és maszk használata kötelező.

Cikkünk csupán kivonat, a Nemzeti Népegészségügyi Központ eredeti cikkét IDE kattintva tudják elolvasni.

TOVÁBBI TARTALMAK
Ez is érdekelhet
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap.
Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.