Ifjúsági referensek találkozója

Az ifjúsági referensek országos találkozója az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 kódszámú projekt keretében, az Új Nemzedék Központ szervezésében valósult meg 2017. március 29-én Budapesten. A találkozó előzménye az a találkozó sorozat, melyet a Család- Ifjúság-és Népesedéspolitikai Intézet „Értük – Velük” szakmai találkozó sorozat néven rendezett korábban. Annak a találkozó sorozatnak a célja az volt, hogy az ország számos településén dolgozó önkormányzati ifjúsági referenseket hálózatba rendezve, nekik szakmai, stratégiai és módszertani segítséget nyújtson, emellett folyamatosan tájékoztassa őket az ifjúságügy és a kormányzati ifjúságpolitika terén jelentkező újdonságokról. 

A mostani találkozó  azzal a nem titkolt szándékkal került megrendezésre, hogy a helyi ifjúsági munka, az ifjúsági korosztály egyéni fejlesztését, a nem-formális, tapasztalati tanulási környezetet menedzselő, az ifjúság közösségesedési folyamatait meghatározó szakembereinek teljes körű módszertani támogatása a képessé tételtől a folyamatos fejlesztésen át a szakemberek hálózatának építéséig megvalósulhasson, az Új Nemzedék Központ pedig az ifjúsági szakemberek humánerőforrás-fejlesztő központjává váljon. A találkozó a tervek szerint a projekt időtartama alatt évente egyszer az Új Nemzedék Központ szervezésében valósul meg, találkozónként 100 fő részvételével. Figyelembe véve a résztvevők speciális feladatát, a találkozókon elsősorban a települési ifjúsági munka megvalósítása kerül terítékre, kitérve a jogi szabályozók változásaira, aktuális kormányzati döntésekre és stratégiákra, települési szinten felhasználható hazai és uniós források lehetőségeire, képzésekre és egyéb programokra, stb. 

A szóban forgó találkozó fő témája a települések ifjúságmegtartó ereje, ifjúsági helyzetképe voltak, illetve sor került a jó példák, az ösztönzők és azok hatásainak bemutatására is. A regisztrációt követően Ekler Gergely, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjének köszöntőjével és dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért- és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárának nyitóbeszédével kezdődött a program. Ezután három előadás alapozta meg a kávészünetet követő kerekasztalbeszélgetések témáit. A kerekasztal beszélgetések során az alábbi témák kerültek terítékre:

  • Az ifjúság jövőképe
  • Jó példák a települési ifjúsági munkában
  • Y és Z generációk találkozása a munkaerőpiacon

A jövőben folytatásként tervezett regionális/megyei rendezvények időpontjait honlapunkon folyamatosan frissítjük!

Az előadások anyagai az alábbi linkeken érhetőek el: