Baba-Mama Kuckó

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Baba-Mama Kuckó
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Virág Eszter
E-mail: 
virag.eszter [at] unp.hu
Telefon: 
30/720-8033
Szervezet adatai
Név: 
Összhang Közhasznú Egyesület
Település: 
Eger
E-mail: 
osszhangban [at] gmail.com
Telefon: 
+06-20/235-61-31
A gyakorlat leírása
Téma: 
családbarát szolgáltatások: baba-mama kuckó
Jó gyakorlat rövid leírása: 
Az egri Új Nemzedék Közösségi Térben működő Baba-Mama Kuckó célja, hogy helyet biztosítson a kisgyermekes édesanyáknak, hogy városi sétáik, ügyintézéseik során betérhessenek kisgyermekeikkel és nyugodt, rendezett körülmények között elláthassák őket.
Célcsoport: 
kisgyermekes anyák és gyermekeik
Célterület (földrajzi): 
Eger belvárosa, illetve más városrészekből, településekről odalátogató kisgyermekes édesanyák által azok a területek is
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
Az egri Közösségi Térben kialakításra került egy bababarát terület, melyhez a szakmai hátteret az Összhang Egyesület biztosította. A kuckóban a kisgyermekes anyukáknak lehetőségük van napközben betérni, és ha szükséges, gyermeküket ellátni a napi ügyintézés közben. Az etetéshez, pelenkázáshoz, altatáshoz, pihenéshez szükséges eszközöket az egri CSEÖH finanszírozta. Az ellátás mellett lehetőségük van az édesanyáknak egy szívesség szolgálatot is igénybe venni, amelynek keretében felajánlhatják a feleslegesség vált babaholmijaikat, illetve jelezhetik igényeiket, hogy mire lenne szükségük. A felajánlást tevő és az igényt jelző édesanyák elérhetőségeit egyaránt a Kuckó munkatársai tárolják, bizalmasan kezelik. Ezen kívül a Kuckó működtetői gondoltak a nagyobb testvérekre is, rendelkezésre állnak játékok, rajzeszközök az idősebbek számára, amivel lefoglalhatják magukat, amíg az édesanya a kisebb testvért ellátja.
A jó gyakorlat célja: 
Egy hiánypótló szolgáltatás megteremtése, egy hely biztosítása, ahová a kisgyermekes édesanyák betérhetnek és nyugodt, rendezett körülmények között elláthatják gyermeküket.
Szükségesség, rövid történet: 
A Közösségi Tér e szolgáltatását a helyi szükséglet hívta létre: Egerben nem találhatnak hasonló helyet az anyák, így számukra nagy nehézséget jelent a belvárosi ügyintézés. A Baba-Mama Kuckó szolgáltatásának elindításával az édesanyák bátrabban indulnak el a városba ügyet intézni, bevásárolni, mert biztosan számíthatnak arra, hogy a gyermeket a belvárosban is megfelelően el tudják látni. A kezdeményezés az Összhang egyesülettől indult, akik sok édesanyával vannak kapcsolatban, így ők biztosan tudták, hogy ez hatalmas nagy hiányossága Eger belvárosának az édesanyák visszajelzései alapján.
Várt eredmény: 
Az édesanyák nyugodtabban vágnak majd neki a városban történő ügyintézésnek, nem lesz szükség plusz szervezésre a részükről, hogy gyermeküket rábízzák valakire, amíg elintézik hivatalos ügyeiket, aktívan használják majd a közösségi teret.
Eredmény: 
A helyet napi rendszerességgel több édesanya is látogatja gyermekével/gyermekeivel, a látogatók számát jelenléti íven vezetik. A tapasztalat az, hogy egyre többen ismerik és szeretik a helyet, a leghatékonyabban szájról-szájra terjed a Kuckó híre az édesanyák között.
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
A helyet érdemes olyan helyen megvalósítani, ahol az édesanyák könnyen meg tudják közelíteni babakocsival is, nincsen lépcső, nagyobb küszöb az útban. Édesanyák egy része szégyenlősebb, mi ezt úgy oldottuk meg, hogy van egy elhúzható paraván és egy függöny, ami mögé „elbújhatnak” és egy intimebb környezetben láthatják el csemetéjüket. Érdemes a kialakítás során olyan szakemberek segítségét kérni, akik tudják mi elengedhetetlen egy ilyen hely kialakításához. Például: szoptató fotel, pelenkázó, szemetes, cumisüveg melegítő, egy kendő vagy pléd, játékok a nagyobb tesónak, stb.
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
Egy állandó nyitvatartással rendelkező intézmény szükséges. Ha a már meglévő közösségi tér bővül egy további funkcióval, mint jelen esetben, extra kiadást nem igényel a megvalósítás, könnyen fenntartható. Az etetéshez, pelenkázáshoz, altatáshoz, pihenéshez szükséges eszközöket támogatóktól, együttműködő partnerektől is be lehet szerezni, így ez a része sem igényel feltétlenül plusz anyagi terhet.
Humánerőforrás: 
Az üzemeltetéshez 1 fő szükséges, aki rendben tartja a helyet és szükség esetén segít az anyukáknak. A Kuckó működtetése szaktudást nem igényel.
Finanszírozás: 
A berendezést a helyi CSEÖK finanszírozta, de megoldható adományozás útján is. A működtetésnek extra költsége nincsen, amennyiben a közösségi téren belül, vagy egy olyan helyszínen (könyvtár, művelődési ház) működik, ami egyébként is nyitva tart és rendszeresen takarítva van.
Infrastruktúra: 
Egy folyamatosan nyitva tartó, fűtött helység, mely alkalmas arra, hogy egy elkülönített részt lehessen kialakítani benne (akár csak függönnyel, paravánnal).
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
A kuckó létrehozása, kialakítása helyi szükségletre reagál, Egerben nem található hasonló hely az édesanyák számára. A fő szempont az volt, hogy Eger belvárosában legyen egy olyan hely, ahol az édesanya elvonulhat babájával.
Alulról jövő kezdeményezés: 
Az ötlet maga a kismamáktól érkezett, az Összhang Egyesületen keresztül, így teljesen alulról jövő kezdeményezés. A Kuckó megnyitása óta a visszajelzések folyamatosan érkeznek az édesanyáktól és az újonnan felmerülő ötletekre igyekeznek reagálni az üzemeltetők.
Helyi szereplők bevonása: 
A kismamák igénye találkozott azzal a lehetőséggel, hogy az Új Nemzedék közösségi Térnek volt lehetősége befogadni és állandó helyet biztosítani a Kuckónak a CSEÖH pedig hozzá tudta tenni azt az anyagi támogatást, aminek segítségével a szükséges eszközöket be lehetett szerezni. A megvalósítás során folyamatos a kapcsolattartás a három létrehozó szervezet, egyesület között is (CSEÖH, Összhang Egyesület, Új Nemzedék Központ Közösségi Tér Eger)
Együttműködő partnerek: 
A kuckó a CSEÖH, Összhang Egyesület és az Új Nemzedék Egri Közösségi Terének együttműködéséből jött létre.
Innovativitás: 
Az ötlet Közösségi Térben való megvalósulása egy újszerű gondolat, hiszen a tér alapvető célcsoportja a fiatalok. Mégis egy olyan szolgáltatásnak tudott helyet adni az egri Új Nemzedék Közösségi Tér, ami extra kiadást nem igényel a megteremtése után, így könnyen fenntartható és hasznos az anyukáknak és babáknak.
Nyilvánosság biztosítása: 
A Kuckót több helyen hirdették, újságban, interneten, plakátokban, a kommunikációt összekapcsolták kisgyermekes programokkal, melyeket a közösségi térben szerveztek, és ezeken keresztül is népszerűsítették a Kuckót. A közösségi tér kirakatában is fel van tüntetve ez a lehetőség is a szolgáltatásaink között. Ezek mellett az Összhang Egyesület is hirdeti a látogatói körében a lehetőséget.
Fenntarthatóság: 
Infrastrukturális és pénzügyi szempontból hosszú távon fenntartható.
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
Minden, állandó nyitva tartással rendelkező, babakocsival is könnyen megközelíthető intézményben alkalmazható ez a szolgáltatás, olyan településeken, ahol a kisgyermekes anyák részéről ez az igény felmerül. Elsősorban olyan városias környezetben tud jól működni a szolgáltatás, ahol több ügyintézésnek helyszínt adó intézmény (pl. bankok, posta, áruházak, boltok) található.
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
Az intézmény, helyszín legyen központi helyen a településen belül, kialakítása alkalmas legyen a funkciók ellátására.Ami feltétlenül szükséges a programhoz az egy pelenkázó asztal és egy kényelmes fotel egy pléddel vagy kendővel. Ezeket lehet tovább kiegészíteni függönnyel, paravánnal az intimitás kedvéért, egy cumisüveg melegítővel vagy mikrohullámú sütővel az étel melegítése céljából és néhány játékkal, hogyha az édesanya a nagyobb testvért is elhozza, hogy ő is le tudja foglalni magát.
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
A kuckó helyszínét mindenképpen a helyi igények alapján kell kiválasztani, illetve az ott elérhető szolgáltatásokat is, melyet az édesanyák igénybe vehetnek. Az igények mentén szabadon alakítható a gyakorlat, mivel a fő célja az édesanyák mindennapjainak megkönnyítése, segítség nyújtás a kisgyermekük gondozásában az igényeik szerint.