Bagolytúra

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Bagolytúra
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Földes Tímea
E-mail: 
nadasdth [at] gmail.com
Telefon: 
06 94/524-058
Szervezet adatai
Név: 
„Együtt Nádasdért” Faluszépítő és Fejlesztő Kulturálist Egyesület
Település: 
Nádasd
E-mail: 
nadasdth [at] gmail.com
Telefon: 
06 94/524-058
A gyakorlat leírása
Téma: 
éjszakai akadályverseny, közösségépítés, környezettudatosság
Jó gyakorlat rövid leírása: 
komplex folyamat, hatékony, egyedi elemeket tartalmaz, valós igényekre reagál, együttműködésen alapszik, fenntartható, adaptálható.
Célcsoport: 
lakosság
Célterület (földrajzi): 
Nádasd
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
Az „Együtt Nádasdért” Egyesület több, mint két évtizedes tevékenységei közé tartozik a Bagolytúra, amely egy lassan húsz éves történet arról, hogyan segíti a kis közösségeket a nagy tenni akarás irányába. Az első Bagolytúrát 2000-ben rendezték 30 fő részvételével. A cél a szórakoztatás volt, hiszen a gyerekeket le kellett foglalnunk, míg a helytörténeti gyűjteményen az utolsó simítások elkészülnek. Egy olyan közösségi megmozdulás, ami formálja, generálja a közösséget, csapatot épít, ismereteket ad, igényli, mind a fizikai és a szellemi felkészültséget. A Bagolytúra szellemiségének alappillérei a sport, a természettudományi ismeretek, a környezettudatosság/természetvédelem, a közösségfejlesztés és nem utolsó sorban a kikapcsolódás, szórakozás. Feladatainak összetételét, a beugró (elő)feladatok, az ügyességi feladatok, tesztek/elméleti feladatok és a logikai feladatok kombinációja adja. Hogy mi a Bagolytúra sikerének titkos recepje? "Végy pár, színes cifra feladatot, Keríts hozzá jókora csapatot! Cukrot porozz a csillagokra Rakd gyorsan be a batyudba! A jókedvet gyúrd össze vidám énekkel, Öblítsd le pálinkás mézzel! Várj egy kicsit míg megkel a hangulat, S ha nem lőttél elég vadnyulat, Vedd elő a batyudat! Bendődet, ha teleraktad, Hullajtsd el a lábnyomodat! A túrából senkit ki ne hagy, Bagolytúra véégén így vígadj!" Elsősorban helyi, környékbeli fiatalok, fiatal családok a célcsoportja a programnak. Többségében helyi lakosok vesznek részt, de a kistérségből, sőt esetenként Szombathelyről vagy Budapestről jövő csapatok is előfordultak már az elmúlt években. Éjszakai körülmények közötti csapatépítésre alapuló kihívásokkal, élményteli kalandokkal teli akadályverseny a Bagolytúra. Évente egyszer, augusztus első péntekén este 6 és hajnal 2-3 között kerül lebonyolításra, a falunapot megelőző este, éjszaka. A közel 30 fős nemformális csoport, a Bagolyegylet találja ki a feladatsort és kb. 20 fővel kiegészítve valósítja meg azt. A település környékbeli (közelebbi vagy távolabbi) természeti környezetben (erdő, mező, szántó, vetés, láp stb.) valósul meg. Általában 15-20 csapat vesz részt egy programban kb. 100-120 fő résztvevővel, versenyzővel (5-8 fősek a csapatok).
A jó gyakorlat célja: 
Az első alkalommal spontán jött, igényként, mert le kellett foglalni a falunapi vendégeket, amíg a helyi múzeum elkészül. Aztán olyan jól sikerült az akció, hogy a következő évtől a falunapi vetélkedő megújításaként ezt a programot szervezték, amely támogatja a helyi fiatalok bevonását a falu közösségi életébe.
Szükségesség, rövid történet: 
Szórakoztatás volt az elején a cél, aztán belevittek tudást, ismeretet kérő és adó szempontokat, illetve feladatokat (környezetvédelmi, természetismereti, egészség, sport, mozgás).
Várt eredmény: 
A különböző együttműködések elősegítették a nem Egyesületi tagok közösségi aktivitását, szerepvállalását.
Eredmény: 
n.a.
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
n.a.
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
n.a.
Humánerőforrás: 
n.a.
Finanszírozás: 
n.a.
Infrastruktúra: 
n.a.
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
n.a.
Alulról jövő kezdeményezés: 
n.a.
Helyi szereplők bevonása: 
n.a.
Együttműködő partnerek: 
Együttműködés az Egyesület és a külső önkéntesek, a hivatalos szervekkel, partnerekkel (helyi erdészet, vadásztársaság, alkalmanként a határőrség, honvédség, katasztrófavédelem, sportkör, civil szervezetek, iskolák).
Innovativitás: 
Csak azt tartalmaz, hiszen minden évben megújul (új helyszínen, új feladatokkal, kihívásokkal).
Nyilvánosság biztosítása: 
A helyi újság, a Hét Dombi Hírek, Nádasd község holnapja, alkalmanként Vas Népe megyei napilap által. A program előkészületei, amelyek a résztvevők számára nyilvánosak egy zárt Facebook csoportban történnek. Két kiadványban is megjelent a Bagolytúra röviden: A mi Nádasdunk kincsei (NMI), AlsóSÓfalva és NÁDasd (Hungarikum pályázatos kiadvány).
Fenntarthatóság: 
n.a.
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
Bárhol megvalósítható. Kell egy csapat, aki felvállalja, hogy megszervezi a programot. Kell egy közösség, aki a vetélkedőn elindul és végig megy. Lehet más programokból, más településekről átemelni, átvenni feladatokat, de akkor a közösségépítő, fejlesztő hatása gyengébb lesz a programnak. Talán a legfontosabb megtalálni a településhez, közösséghez illeszkedő feladatokat.
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
Bármelyik pillére elhagyható a feladatoknak, de akkor már nem lesz olyan komplex.
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
Tanulság, hogy nem szerencsés egy az egyben átvenni programot. Fontos a szervező csapat tanulási folyamata, melynek közösségépítő hatása van. Nagy a felelősség, mivel a résztvevőknek ki kell mozdulniuk a komfort zónájukból, valamint a külső helyszín miatt vannak olyan körülmények, amelyeket a szervezők sem tudnak irányítani, befolyásolni (pl. időjárás, környezeti adottságok), ezért fontos az alapos előkészítés, az esetleges veszélyforrások felmérése, B-tervek készítése.