Drótszamár Projekt

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Drótszamár Projekt
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Kocsis Árpád Lajos
E-mail: 
kocsisarpadlajos [at] gmail.com
Telefon: 
30/ 266-0320
Szervezet adatai
Név: 
Green 2 Move Egyesület
Település: 
Békéscsaba
E-mail: 
green2moveegyesulet [at] gmail.com
Telefon: 
-
A gyakorlat leírása
Téma: 
adományozás, újrahasznosítás
Jó gyakorlat rövid leírása: 
A projekt során a szervezők lakossági felajánlásokból összegyűjtöttek tíz darab biciklit, ezeket felújították, és rászoruló fiatalok közt osztották szét egy rendezvény keretében. A gyakorlat során az önkéntes adományozás és a környezetvédelem együttesen jelenik meg, mivel a felújított (újrahasznosított) kerékpárok a jövőbeni fémhulladékot csökkentik.
Célcsoport: 
12-18 év közötti rászoruló fiatalok
Célterület (földrajzi): 
Békés megye, Magyarország elmaradottabb régiója, sok rászoruló fiatal él itt.
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
Tíz darab kerékpárt gyűjtöttek össze lakossági felajánlásokból, ezeket felújították, és felszerelték a KRESZ szabályainak megfelelően. Ezáltal, hogy lakossági felajánlásból gyűjtötték össze, rendkívül költséghatékonyan tudtak dolgozni, másrészről csökkentették a jövőbeni fémhulladék mennyiségét az újrahasznosítással. A biciklikre úgy lehetett pályázni, hogy a fiatalok kitöltöttek egy online adatlapot, melyen szerepelt szociális hátterük, illetve ki kellet tölteniük egy környezetvédelmi kvízt. A zárórendezvényen teljesíteniük kellett egy akadálypályát, illetve egy KRESZ teszt kitöltésével bizonyíthatták kerékpáros ismereteiket. Az így elért eredmények alapján kerültek kiosztásra a kerékpárok.
A jó gyakorlat célja: 
A projektnek összetett célrendszere volt. Egyrészt csökkenteni kívánta a jövőbeni fémhulladékot, másrészt szerettek volna olyan fiatalokon segíteni, akik nem tehetik meg, hogy biciklit vegyenek maguknak. Így, hogy kerékpárhoz jutottak, megismerkedhetnek a mozgás örömével, a testmozgás akár a mindennapjaik része is lehet. Illetve az sem elhanyagolható, hogy növekszik a civil társadalom támogatói kedve, az önkéntesség, az adományozás pozitív érzése, népszerűsége a projekt kapcsán. Az emberek pozitívan állnak hozzá az adományozáshoz, és az önkénteskedéshez, hisz látják, hogy van eredménye a munkának.
Szükségesség, rövid történet: 
Békés megye az ország elmaradott régiói közé tartozik, sok rászoruló fiatal él itt, akiknek nincsen kerékpárjuk, ezért került megvalósításra a program. Az egyesületben sokan szeretnek biciklizni, így tudják, hogy mennyi örömet tud okozni a kerekezés, és ezt az örömöt szerették volna megismertetni a térségben élő fiatalokkal is.
Várt eredmény: 
Megfelelő számú adományozót felkeresni és elérni annak érdekében, hogy elegendő kerékpár gyűljön össze, és bevonni azokat a fiatalokat, akik valóban rászorulók.
Eredmény: 
Az akció nagyon sikeres volt, a fiatalok részt vettek a játékban, jól szórakoztak és tanultak is belőle. Az adományozókban nőtt az elhivatottság az adományozással, önkénteskedéssel kapcsolatban, hisz látták, hogy nem vész kárba a bicikli.
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
A záró rendezvény akadálypálya része a szabad ég alatt volt, ezért kidolgoztak egy B tervet, arra az esetre ha esik az eső, hogy fedett részen is megvalósulhasson a program, erre azonban végül nem volt szükség.
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
Anyagi erőforrás a kerékpár felszerelések beszerzéséhez, kerékpár szerelésben szerzett jártasság, szabad tér, vagy sportpálya, ahol az akadálypályát fel lehet állítani, mindezekhez támogatók, szponzorok keresése.
Humánerőforrás: 
Öt önkéntessel dolgoztak, akik jártasak voltak a bicikliszerelésben.
Finanszírozás: 
Mivel használt bicikliket újítottak fel, így egyik-másiknak nagyobb volt a költsége, más daraboknak kevesebb. Összességében nézve nagyon alacsony volt a finanszírozási költség.
Infrastruktúra: 
Egy helyre volt szükség, ahol megfelelő tér volt a tároláshoz és a szereléshez, valamint néhány alapvető bicikliszereléshez alkalmas szerszámra. Ezen kívül a zárórendezvény helyszíne, ahol megfelelő körülmények álltak rendelkezésre az akadálypálya felállításához.
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
Egy elmaradottabb régióban került megvalósításra a program, szükség volt egy ilyen projektre, hogy minél több fiatal tudjon mozogni, és szórakozni kerékpározás közben. A kerékpár továbbá jelentősen megkönnyíti az iskolába járást, közlekedést, ami nincs mindenhol megfelelően megoldva, így hiánypótló eszközként is lehet rá tekinteni.
Alulról jövő kezdeményezés: 
A projektben a szervezők részéről már többen vettek részt civil kezdeményezésekben, az érintettekkel folyamatosan tartották a kapcsolatot a projekt ideje alatt e-mail-en, és telefonon egyaránt, bármilyen változás volt értesítették őket. Facebookon posztolták, hogy hogyan állnak a kerékpárok, milyen biciklikre lehet majd pályázni stb.
Helyi szereplők bevonása: 
A kerékpárok gyűjtése lakossági adományozás útján valósult meg, ami jó példa a közösségi összefogás erejére.
Együttműködő partnerek: 
Több civil alapítvánnyal dolgoztak együtt a megvalósítás során, akik segítették a munkát. A Táliber Alapítvány lehetővé tette az Extrém Sportpálya használatát, ahol az akadályverseny került lebonyolításra, a kerékpárok átadására pedig a Rongyoló Ifjúsági Fesztivál keretein belül az Új Nemzedék Központ által fenntartott Békéscsabai Közösségi Térben került sor. A Budapest Bank támogatta anyagilag a projektet, illetve a Bringa Bolt kedvezményt adott a bicikli alkatrészekre.
Innovativitás: 
Legfőképpen a Facebookot használták kommunikálásra, hirdetéseket adtak fel arról, hogy bicikliket keresnek, illetve a kitöltendő adatlapot is hirdették. Posztokat közöltek arról, hogy hogyan állnak a kerékpárok, milyen biciklikre lehet majd pályázni stb. A Facebook-on kívül alkalmasak lehetnek más közösségi oldalak is a kommunikációra (instagram, twitter). Ezen kívül a projekt maga is újszerű volt, nem tudni arról, hogy az országban lett volna előtte hasonló kezdeményezés.
Nyilvánosság biztosítása: 
A Facebook posztokon kívül plakátokat helyeztek el a város pontjain, illetve iskolákban, arról hogy hogyan lehet jelentkezni a projektre. Szerepeltek a helyi sajtóban, és az akció zárórendezvényén kint volt a helyi TV csatorna.
Fenntarthatóság: 
A projekt hosszú távú hatásai között az adományozási kedv növekedését, a hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok sportolási lehetőségeinek kibővülését, és az újrahasznosítás szellemiségének terjedését lehet említeni.
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
Legfőképpen környezetvédelmi és ifjúsági szervezeteknél alkalmazható, de bármilyen szervezet meg tudja valósítani.
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
Fontos a jó kommunikáció (annak érdekében, hogy elegendő kerékpár gyűljön össze). Ezen kívül fontos, hogy legyen olyan tagja a csapatnak, aki ért a bicikliszereléshez, vagy ha nincs ilyen tag, akkor érdemes keresni egy szerelőműhelyt, és ha az költséghatékonyan dolgozik, vagy támogatóként beáll, szintén meg lehet valósítani a projektet. Ezzel összefüggésben nagyon fontos, hogy megfelelő anyagi forrás álljon rendelkezésre,amely akár szponzorok és támogatókon keresztül is érkezhet.
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
A célcsoport változhat, a bicikliket nemcsak rászoruló fiataloknak lehetne adományozni, hanem rászoruló felnőtteknek is, illetve a bicikliken kívül más sporteszközöket is lehet adományozni.