Gyermeknap Várgesztesen

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Gyermeknap Várgesztesen
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Rising Károlyné
E-mail: 
polgarmester [at] vargesztes.hu
Telefon: 
06 20 261 8177
Szervezet adatai
Név: 
Várgesztes Község Önkomrányzata
Település: 
Várgesztes
E-mail: 
hivatal [at] vargesztes.hu
Telefon: 
06 34 22 3051
A gyakorlat leírása
Téma: 
esélyteremtés és önkéntesség
Jó gyakorlat rövid leírása: 
Esélyteremtés és önkéntesség területén végzett tevékenység Várgesztesen, amelyben Várgesztes település és Tatabánya kistérségben megszólítottak vesznek részt. A települési gyermeknap jó lehetőség a helyben élő gyermekek és fiatalok megszólítására.
Célcsoport: 
gyerekek
Célterület (földrajzi): 
Várgesztes
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
A gyermeknapra Várgesztesen évente egy alkalommal hívják játékba a település közel 70 gyermekét. Várgesztesen a helyi programokban alapvetően a hagyományokra helyezik a hangsúlyt, német ajkú kistelepülés lévén a sváb hagyományok dominálnak. Várgesztes zsákfalu, amely Tatabánya kistérségének legkisebb települése. Felső tagozatos iskola a szomszéd településen, Vértessomlón található. A Faluház, alsó tagozatos iskola és óvoda egy modern épületben együtt található, amely egyben szolgálja a sportot is. Az épület udvarában játszótér, sok zöldfelület található. Várgesztesen horgásztó és a Lovagi Játékairól híres Várgesztesi Vár is található. A közösségi nyílt terek felsorolása azért is indokolt, mert minden évben változatosan új helyeken kerül sor a játékos csapatvetélkedőre. A 70 főnyi fiatal csapatokban teljesíti a gyermeknapi feladatokat: sportos, kreativitást és játékosságot igénylő állomásokon. A sikeres teljesítés végén program, csokoládé, lufi, étel és ital várja a gyermekeket. A szervező stáb nevében Rising Károlyné polgármester asszony okleveleket ad át a csapatoknak. A három órás közösségfejlesztő csapatjáték alkalmas arra, hogy erősítse a helyi identitás erősítését, támogassa a helyi közösségeket, családokat. A várgesztesinek lenni gondolat erősítése a gyakorlatban is megvalósul.
A jó gyakorlat célja: 
A három órás közösségfejlesztő csapatjáték alkalmas arra, hogy erősítse a helyi identitás erősítését, támogassa a helyi közösségeket, családokat. A várgesztesinek lenni gondolat erősítése a gyakorlatban is megvalósul.
Szükségesség, rövid történet: 
A gyermeknap nagyon jó lehetőség arra, hogy a Várgesztesen élő 70 főnyi gyermeket és fiatalt a településen megszólítsák, játékba hívják egy közösségi élménnyel. Várgesztesen óvoda van, az iskolások pedig a szomszéd település, Vértessomló iskolájába járnak. Rising Károlyné polgármester asszony minden évben teremt egy napot arra, hogy munkatársaival 14 órai kezdéssel játékba hívja az érintett korosztályt. A település szép nyílt közösségi tereit felhasználva több állomásos versenyt szerveznek, ahol a csapatokba rendezetten vesznek rész kicsik és nagyok egyaránt. Nem is a verseny, hanem játék öröme, a közös együttlét és az aktivitás sikere a lényeg. A közösségfejlesztés módszereit önkéntesekkel együtt fejlesztik és használják ezen a napon.
Várt eredmény: 
- a helyi fiatalok bevonására törekszik - önkéntesek külső segítségét támogatja, elfogadja - a helyi külső nyílt közösségi tereket felváltja használja - megismerteti közben a helyi értékeket - a hagyományok megtartása mellett a modernitást is szem előtt tartja - a közösségfejlesztésre ad lehetőséget
Eredmény: 
A rendezvény több éve kerül megrendezésre, a fiatalok megszólítása sikeres, a csapatok és a közreműködők, önkéntesek örömmel játszanak közösen. Minden évben új elemmel vagy elemekkel gazdagodik a rendezvény, és ezért mindig megőrzi a frissességét.
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
nem releváns
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
nem releváns
Humánerőforrás: 
nem releváns
Finanszírozás: 
nem releváns
Infrastruktúra: 
nem releváns
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
nem releváns
Alulról jövő kezdeményezés: 
nem releváns
Helyi szereplők bevonása: 
nem releváns
Együttműködő partnerek: 
A helyi faluház és az önkormányzat közösen bonyolítja le a várgesztesi gyermeknapot. A partneri rendszerének köszönhetően a tatabányai szervezetek és intézmények közül az Új Nemzedék közösségi tere, a Peron Music Alapítvány és A Vértes Agorája is támogató partnerként vesz részt a megvalósításban. A helyi hagyományőrzők is önkéntesen vesznek részt a gyermeknapon.
Innovativitás: 
nem releváns
Nyilvánosság biztosítása: 
A nyilvánosság biztosítását a település honlapján, újságján keresztül biztosítja. A kistelepülés fiataljait személyesen szólítja meg a polgármester asszony. A Körzeti Tv Tata esetenként összefoglaló beszámolót készít a gyermeknap sikeréről. A program minden településen adaptálható, ahol időt, energiát, és pénz fektetnek a gyermekek megszólítására, a családok támogatására, az identitás erősítésére.
Fenntarthatóság: 
nem releváns
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
nem releváns
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
nem releváns
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
nem releváns