Huncut Klub - fiatalokkal

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Huncut Klub - fiatalokkal
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Kardos-Kató Szilvia
E-mail: 
vasiifjusagertegyesulet [at] gmail.com
Telefon: 
06 30 997 0333
Szervezet adatai
Név: 
Vasi Ifjúságért Egyesület
Település: 
Szombathely
E-mail: 
vasiifjusagertegyesulet [at] gmail.com
Telefon: 
06 30 997 0333
A gyakorlat leírása
Téma: 
családok támogatása, önkéntesség
Jó gyakorlat rövid leírása: 
A Vasi Ifjúságért Egyesület Huncut Klubja egy alulról jövő kezdeményezés eredményeként jött létre 5 éve, melyet a baba-mama klubból „kinőtt” anyukák (érintett egyesületi tagok is) hoztak létre és működtetnek a VIE keretein belül. A klub célja: a gyermekeknek már ebben a kicsi korban megteremteni és megadni a lehetőséget arra, hogy belépjenek és részt vegyenek a harmadlagos szocializációs terepen és a szabadidejüket hasznosan, minőségi tevékenységekkel töltsék. A kisgyermekes családoknak (bölcsiseknek, ovisoknak és szüleiknek) szóló klub térítésmentesen működik. A hagyományos klubnapok mellett rendszeresen szervezünk tematikus programokat is lehetőségeinkhez mérten, többnyire együttműködések keretében. A programok lebonyolításába (programok tervezése, játékok előkésztése, elpakolása, gyerekekkel való játék) a második évtől önkéntes, illetve iskolai közösségi szolgálatos középiskolás fiatalokat is bevontunk, hogy a különböző kompetencia fejlesztés (szociális, kommunikációs) mellett a családi életre nevelésüket is támogassuk.
Célcsoport: 
gyerekek
Célterület (földrajzi): 
Szombathely
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
Többféle igényre jött létre ez a gyakorlat: - a szülők nem mindig tudtak egymással nyugodtan beszélgetni, tapasztalatot cserélni a Klub ideje alatt, mivel a gyerekek egy része igényli a (folyamatos) figyelmet, valamint a programok előkészítése és lebonyolítása is energiát, odafigyelést igényelt. - az iskolai közösségi szolgálatos diákok számára az esetleges programjainkon kívül nem tudtunk állandó elfoglaltságot biztosítani. - a fiatalok egy része szívesen foglalkozik, játszik gyermekekkel, - a Humán Civil Ház is nyitott volt a projektre, mert a védőnői Baba-Mama Klub és a felnőtt, valamint az idősebb korosztály csoportjai között nem volt szolgáltatás a köztes korosztályok részére.
A jó gyakorlat célja: 
A Huncut Klubban átlagosan 4-6 család jelenik meg 8-12 gyermekkel és 2-3 fiatal működik közre. A fiatalok szívesen jöttek, a kisebb és nagyobb gyermekek, valamint szüleik szívesen látták őket. A fiatalok egy-egy évad alatt így az iskolai közösségi szolgálatuk jelentős részét végezhették el ebben a projektben, s közben a tapasztalati tanulás során fejlődhettek.
Szükségesség, rövid történet: 
n.a.
Várt eredmény: 
n.a.
Eredmény: 
n.a.
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
n.a.
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
n.a.
Humánerőforrás: 
n.a.
Finanszírozás: 
n.a.
Infrastruktúra: 
n.a.
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
n.a.
Alulról jövő kezdeményezés: 
n.a.
Helyi szereplők bevonása: 
n.a.
Együttműködő partnerek: 
A program helyszínét a Humán Civil Házat Szombathely Megyei Jogú Városa térítésmentesen biztosítja a Huncut Klub számára. A Klub tematikus programjaiba a Vas Megyei Rendőr Főkapitányságot, valamint a helyi Egészségfejlesztési Irodát is bevontuk. A résztvevő fiatalokkal pedig folyamatosan együttműködtünk a programok gördülékeny lebonyolítása érdekében.
Innovativitás: 
A fiatalok számára előzetes felkészítést, elbeszélgetést tartottunk, hogy tudják mire számíthatnak majd a tevékenységük során. A program során folyamatosan kapcsolatban vagyunk velünk, számukra mentorálást biztosítunk.
Nyilvánosság biztosítása: 
Az Egyesület honlapján.
Fenntarthatóság: 
Kell egy lelkes személy vagy csapat, aki működtetni akarja ezt a projektet. Kell egy helyszín. Kellenek résztvevő családok és érdeklődő, motivált fiatalok.
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
A fiatalok felkészítése fontos, hogy senkit se érjen meglepetés a programok, az elvégzendő feladatok során.
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
Az intenzitást, az alkalmak számát lehet egyedileg változtatni
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
A felkészítés ellenére a fiatalok számára többször össze kell foglalni a feladatokat, alkalmanként visszajelzéseket kell nyújtani, mert hajlamosak néha egymással és az online eszközeikkel foglalkozni.