Kampány az iskolai erőszak ellen

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Kampány az iskolai erőszak ellen
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Tóth Ákos
E-mail: 
akos.toth [at] t-online.hu
Telefon: 
+36305166192
Szervezet adatai
Név: 
Miskolc Városi DÖK Diákjogi- és Érdekvédelmi Bizottsága
Település: 
Miskolc
E-mail: 
akos.toth [at] t-online.hu
Telefon: 
+36305166192
A gyakorlat leírása
Téma: 
bűnmegelőzés, áldozatvédelem
Jó gyakorlat rövid leírása: 
A miskolci iskolákban a tanulók által elkövetett erőszakos tevékenységekre kívánta felhívni a figyelmet a Miskolc Városi DÖK Diákjogi- és Érdekvédelmi Bizottsága. Sok esetben az elkövetett erőszak felderítetlen marad, mivel az áldozatok nem mernek szólni, ezért egy bejelentési rendszert hoztak létre. Bárki, akár az ország más pontjáról is írhatott nekik, ha problémája volt. Folyamatosan konzultáltak az iskolával és az áldozattal is, ha ez nem hozott eredményt, akkor azonnal a hatóságokhoz fordultak. Mindemellett egy komoly figyelem felhívó kampányt építettek fel.
Célcsoport: 
Általános és középiskolások
Célterület (földrajzi): 
Miskolc és BAZ megye, de országos kihatása is volt.
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
Első lépésként a Miskolci Törvényszékre mentek, ahol olyan lezárt ügyeket tekintettek át, amelyekben az iskolai erőszakkal kapcsolatos ügyekben jártak el, az esetek egy részét kivonatolva és anonimizáltan közzé is tették az interneten. Felkerestek olyan oktatási intézményeket, ahová túl sok problémás fiatal jár. Ott diákokkal és pedagógusokkal beszélgettek a témáról. Több helyen bár tudtak a gondokról mégsem tettek ellene. A bizottság számos kisebb és egy óriás plakátot is készített, amelyekkel az iskolai erőszak problémájára hívták fel a figyelmet. Készítettek egy internetes oldalt is, amelyre fontos tudnivalókat töltöttek fel. A plakátokon és a honlapon szerepelt az az email cím, ahová a bejelentéseket várták az iskolai erőszakkal kapcsolatban. Az óriás plakát Miskolc fő közlekedési csomópontjába került, míg a kisebb hirdetéseket a helyi buszon függesztették ki. A plakátokra figyelemfelkeltő fotókat tettek, mellé jelmondatot írtak „Ne te félj, hanem a bántalmazóid!” A kampány alatt több, mint 130 üzenet érkezett a bizottsághoz, 50 esetben kezdeményeztek eljárást a különböző hatóságoknál. A kampánnyal sikerült felhívni az önkormányzatok, az oktatási intézmények, szülők, diákok és a hatóságok figyelmét a gondokra.
A jó gyakorlat célja: 
Hitelesség, a másokért felelősséget vállaló diákok tárták fel a problémákat és próbáltak megoldást találni. A sérelmekről sok gyermek, fiatal nem mer, nem akar beszélni, de hasonló korú diáktársának könnyebben megnyílik és elfogadja a segítséget.
Szükségesség, rövid történet: 
Az iskolai erőszak nem csak magyar jelenség, hanem európai probléma is. Az agresszív diákok gyakran teszik pokollá társaik, de akár egy egész osztály életét is. Egyes intézményekben nem ritka a pofozkodás, verekedés, az hogy többen támadnak egy tanulóra. Pénzt vagy élelmiszert követelnek a gyengébb tanulóktól.
Várt eredmény: 
A fő cél a helyi közösség figyelmét felhívni az egyes oktatási intézményekben zajló iskolai erőszakra, párbeszéd indítása, hogy javuljon az áldozatok helyzete. Egy bejelentési rendszer létrehozása, a diákönkormányzat megerősítése. A szervező fiatalok kompetenciáinak fejlesztése. Figyelemfelhívó plakátok kihelyezése. Kiadvány megjelentetése. A témával kapcsolatos konferencia szervezése. Honlap létrehozása.
Eredmény: 
Sikeres kampányt terveztek meg és vittek véghez a középiskolások. A kampánnyal sikerült felhívniuk az önkormányzatok, az oktatási intézmények, szülők, diákok és a hatóságok figyelmét a gondokra. Számos fiatal menekült meg a bántalmazásoktól, fizikai és lelki terrortól. A kampány alatt több, mint 130 üzenet érkezett a bizottsághoz, 50 esetben kezdeményeztek eljárást a különböző hatóságoknál. Konkrét esetekben is közreműködtek a városi önkormányzattal, oktatási intézményekkel. Figyelemfelhívó plakátok helyeztek ki, melyeket ők terveztek. Kiadvány készült az iskolai erőszakról és annak megoldási javaslatairól. A szervező fiatalok részt vettek konfliktus kezelő gyakorlatokon. Sajtótájékoztatót szerveztek. A helyi és megyei médiában folyamatosan téma volt a projekt. Több ezren látogatták meg a honlapjukat. Országos tv csatornákon is szó volt a projektjükről. Az általuk a témában szervezett konferencián többek között előadók voltak Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa és Sáska Géza, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kutatója.
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
A pénzügyi lebonyolítás, előfinanszírozás. A pénzügyi lebonyolító szervezet közintézmény volt.
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
humán, financiális, infrastruktúrális
Humánerőforrás: 
10-15 fő
Finanszírozás: 
Pályázati forrásból és önerő biztosításával, társadalmi munkával valósult meg. Honlap működtetése, kiadvány, plakátok költségei, hirdetési felület bérlése voltak a legnagyobb költségek.
Infrastruktúra: 
A pályázati támogatás biztosította.
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
Helyi, kistérségi, megyei és országos szinten is adaptálható.
Alulról jövő kezdeményezés: 
A fiatalok önálló, saját kezdeményezése volt.
Helyi szereplők bevonása: 
A városi önkormányzat, oktatási intézmények. A helyi közösség széles körű elérése a plakát kampánynak köszönhetően valósult meg.
Együttműködő partnerek: 
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, oktatási intézmények, Gyermekjóléti Szolgálat, Miskolci Törvényszék, Városi Pedagógiai Intézet.
Innovativitás: 
A téma megközelítése, a partnerek bevonása, a disszemináció.
Nyilvánosság biztosítása: 
Figyelemfelhívó plakátok helyeztek ki, melyeket ők terveztek. Kiadvány készült az iskolai erőszakról és annak megoldási javaslatairól. Sajtótájékoztató szervezése, a helyi és megyei média bevonása. Honlap működtetése, melyet több ezren látogatták meg. Országos tv csatornákon való megjelenés. Konferenciát szerveztek.
Fenntarthatóság: 
A DÖK esetében a tagság összetétele időnként változik, ez megnehezíti a fenntarthatóságot.
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
Elsősorban diákönkormányzatok és kortárs segítők tudják hatékonyan alkalmazni, megvalósítani.
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
Figyelemfelhívó kampány. Bejelentési rendszer létrehozása. Média bevonása, megjelenés a közösségi médiában. Az illetékes szervezetekkel, intézményekkel a kapcsolattartás.
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
Eltérő feltételek mellett is alkalmazható a felsorolt elemek alkalmazása mellett.