Márton-napi lampionos felvonulás

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Márton-napi lampionos felvonulás
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Guba Mónika Judit
E-mail: 
konyvtar [at] tokodaltaro.hu
Telefon: 
+36 30 792 0017
Szervezet adatai
Név: 
Bányász Kultúrotthon
Település: 
Tokodaltáró
E-mail: 
konyvtar [at] tokodaltaro.hu
Telefon: 
+33 466 449
A gyakorlat leírása
Téma: 
önkéntesség
Jó gyakorlat rövid leírása: 
Annak idején még egyesületként működő nyugdíjasok kezdeményezésére indult a Márton-napi lampionos felvonulás, melynek útvonala a település óvodájától indul és az iskolát megkerülő, művelődési háznál záruló körrel zárodna.
Célcsoport: 
A település lakói
Célterület (földrajzi): 
Tokodaltáró
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
A közösségi szerveződés szempontjából kiemelten fontos megemlíteni a nyugdíjas klub vezetőjét, Debreceni Vilmosnét. A művelődési ház gondoskodik a 10-12 kg libahájról, üstökről, teáról, borról, fűszerekről, hagymáról, poharakról, kenyérről (25 kg). Ilonka néni a klubtagokat szervezi és vezeti, hogy gördülékenyen menjen az aznapi munka. Reggel 10 órakor érkeznek a hölgyek, urak hogy a hájat feldarabolják, kisüssék, majd kifagyasszák. Közben a lila hagymát is felkarikázzák. A tálak, kések, szeletelők otthonról érkeznek! Egy kis ebédszünet után (addig kifagy a zsír), 14 órakor érkeznek már többen. Az előkészített asztalokra felkeník a zsíros kenyeret, meghintik tepertővel és hagymával. A férfiak ismét az üst körül szorgoskodnak. Készül a forralt bor és a meleg tea a gyerekeknek. A felvonulók az óvoda előtt gyülekeznek. (Erre a napra már a nevelési és oktatási intézmények akár egyedi gyártású, akár vásárolt lampionokkal is készülnek) A menet bár nem a főútvonalon halad, de azon keresztül, nagy létszámmal, így a rendőrségi bejelentés mellett a polgárőrok segítségét is meg szoktuk kérni a vonulás biztosítására. A művelődési házhoz érve az a gyerek is szívesen eszi meg a zsíros kenyeret, aki otthon meg sem kóstolná. A novemberi hidegben pedig a meleg ital mindenkinek jól esik. A nyudíjasoknak is jól esik, hogy az egész napi fáradozásuk nem volt hiába, a kenyér elfogy, az üstök kiürülnek. Egy-egy évben próbálkozás van, hogy kisebb verset, táncot mutassanak be a gyerekek, de nem jellemző. Hiszen este van, sötét van, és bár a pedagógusok is mind jelen vannak, a gyerekek szülőkkel vonulnak fel.
A jó gyakorlat célja: 
Közösség megmozdítása, közös séta, jó hangulat, családi program minden korosztálynak.
Szükségesség, rövid történet: 
Évről évre emelkedik a létszám, reméljük a nyugdíjas klub tagjai is sokáig tudnak majd segíteni, hogy erre a napra a lakosság egy kicsit ismét egy közösség tagjainak, tokodaltáróinak érezzék magukat.
Várt eredmény: 
n.a
Eredmény: 
n.a
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
n.a
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
n.a
Humánerőforrás: 
n.a
Finanszírozás: 
n.a
Infrastruktúra: 
n.a
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
n.a
Alulról jövő kezdeményezés: 
n.a
Helyi szereplők bevonása: 
n.a
Együttműködő partnerek: 
Önkormányzat, nyugdíjas klub, Bányász Kultúrotthon, iskola, óvoda és a település lakói. Nem utolsó sorban megemlítve a polgárőrök segítségét a felvonulás biztosítására.
Innovativitás: 
Igazi libahájjal megkent zsíroskenyér,lelkes nyugdíjas csapat, közösségi szervező erő
Nyilvánosság biztosítása: 
Plakát, helyi lap hirdetése, internet, szájhagyomány, oktatási/nevelési intézmények pedagógusainak
Fenntarthatóság: 
n.a
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
n.a
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
n.a
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
n.a