Rückenwind

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Rückenwind
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Kandikó Rita
E-mail: 
karita [at] fekete-sereg.hu
Telefon: 
+36-88-264-464
Szervezet adatai
Név: 
Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület
Település: 
Nagyvázsony
E-mail: 
karita [at] fekete-sereg.hu
Telefon: 
+36-88-264-464
A gyakorlat leírása
Téma: 
önkéntesség, munkatapasztalat szerzés
Jó gyakorlat rövid leírása: 
Nem véletlen, hogy Tanodák a Hátszél nevet fogja viselni. Az osztrák kezdeményezésre alakult Rückenwind hálózat (2008-) tagja a Fekete Sereg is. Az együttműködés minőségét, a közös szakmai alapokat a Rückenwind stratégia az alábbi linken tehinthető meg: https://www.salto-youth.net/downloads/gppd_project_download-file-4/GENE2p%20good%20pract%20sheets.pdf , valamint a hálózat által kijelölt Rückenwind szakértők szakmai támogatása biztosítja. A program keretében a nem-formális képzési módszereket részesítjük előnybe. A partnerség a Rückenwind hálózattal egyesületünk részéről 2008-ra nyúlik vissza. A nem-formális hálózat jelenleg 12 országban rendelkezik partnerszervezettel. Minden partnerszervezet közvetlenül hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozik. Egyesületünk a Rückenwind hálózat keretében 2008-ban képzést, 2009, 2010-ben ifjúsági cserét, 2011, 2015-ben rövidtávra önkénteseket fogadott a hálózatból, illetve mi is küldtünk ifjúságsegítő szakembereket képzésre, fiatalokat önkéntesnek rövidtávra Ausztriában, Bulgáriában, Finnországban. A Rückenwind program (RÜK) egy innovatív program, ami jelentős támogatást kapott az egyesült királysági, németországi, osztrák és olasz nemzeti irodánál és jó kapcsolat alakult ki az Igazságügyi Minisztériummal is és a szociális munkás rendszerekkel 8 országban.
Célcsoport: 
Hátrányos helyzetű fiatalok 13-30 év között.
Célterület (földrajzi): 
Európa
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
Ez egy hálózat, mely európai partnerekkel működik, hátrányos helyzetű fiatalokkal dolgozik 2008 óta. Nemzetközi módszerét hazai keretek között adaptáltuk, és ezt jó példának tekintjük. Módszertan: Kevesebb eséllyel élő fiatalokat szólítunk meg, személyes mentorálást nyújtunk, a bizalomépítést szolgálja nagyon sok személyes beszélgetés a mentorral. Helyi önkéntes munkát fontosnak tartjuk, hogy önbizalmát is erősítsük a fiataloknak. Az önkéntes munkát külföldi fiatalokkal együtt végzik, gyakorolják az angol nyelvet, megismernek külföldieket. Egy-két éves önkéntes munkavégzés után, elküldtük a fiatalokat nemzetközi ifjúsági cserére, ha itt jól érezte magát, elmehetnek rövid távú önkéntes szolgálatra (egy hónap-6 hét) a szakmai partnerek valamelyikéhez, majd ha szeretne menni, hosszú távú EVS-re is. Amikor hazatérnek, segítünk visszailleszkedni és a munkaerőpiacra bejutni. Tájékoztatjuk azokról a támogatási lehetőségekről, amelyek a fiatal pályakezdőket megilletik.
A jó gyakorlat célja: 
A fiatalok elhelyezkedésének segítése a nyílt munkaerőpiacon. Személyiségfejlesztés az önkéntesség eszközével. Elsősorban fizikai munkát végeznek nemzetközi környezetben is.
Szükségesség, rövid történet: 
Lásd rövid történet..
Várt eredmény: 
A fiatal elhelyezkedik a nyílt munkaerőpiacon.
Eredmény: 
A célok teljesülésének egyik objektív mutatói: - a programba bekapcsolódó szervezetek száma: 10 szervezet - egy-egy helyszínen megforduló fiatalok száma: 30 fő - média megjelenések és azok által elért olvasói, nézői szám: Veszprém Megyei Napló, honlap, Hírlap, FB oldal, Youtube filmek, partnereink oldalán Rückenwind hálózat elnyerte a Sozialmarie díjat is Ausztriában 2012-ben
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
Előfordul, hogy nem tudnak bekapcsolódni a fiatalok, hátrányos helyzetükből adódóan. Nem lehet tervezni a pályázat beadásakor, hogy kit fogunk fél év múlva mentorálni. Fontos a szülőkkel való kapcsolat is, hogy ne csak a roma közösségi szakemberrel engedjék külföldre, hanem velünk is.
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
Humán és financiális
Humánerőforrás: 
Álladó munkatárs 2-3 fő, közösségből segítő (roma), bizalom és érdeklődési kör alapján van mentor
Finanszírozás: 
EU-s pályázatokból valósítunk meg projektet. Hálózati szinten szemináriumokra pályázunk és találkozókra a szakmai partnerekkel.
Infrastruktúra: 
Közösségi hely, ahol jól is érzi magát. Internetkapcsolat, angol nyelvtudás, eszközök: hangszerek, játékok, tea, kávé zsíros kenyér. Papír-írószer, csocsó.
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
Hosszú távú hatása van az egyénre, családjára és a közösségre.
Alulról jövő kezdeményezés: 
Adaptáltunk egy nemzetközi jó példát.
Helyi szereplők bevonása: 
Nemzetiségi Önkormányzat, iskola, Gyermekjóléti Szolgálat, közösség hangadói, szülők.
Együttműködő partnerek: 
Portugal Horizonte Portugal Centro Social del Palmela Finland Villa Elba Hungary Fekete Sereg Estonia Continuous Action Sweden Hastekasen farm United Kingdom Torpoint and Rame Youth United Kingdom Momentum France ADICE Italy Cesie Austria AK Tirol
Innovativitás: 
Sikerült bizalmat kialakítani a kevesebb eséllyel bíró fiatalokkal. A közös fizikai munka csodákra képes. Folyamatot tudunk felépíteni, nemzetközi kitekintésben. Többségnek első repülőútja, nemzetközi találkozása -látják, hogy nincsenek egyedül.
Nyilvánosság biztosítása: 
Fotóalbum megosztva a közösségi oldalunkon, néha még a hálózat is megosztotta saját oldalán. Salto forrásközpont honlapján is lehet róla tájékozódni. Kitüntetést kapott a projekt. Honlapunkon, hírlevélben, Napló megyei hírlap, szerepelt. Konferenciákon többször is meséltünk erről Magyarországon.
Fenntarthatóság: 
Hálózati kapcsolattartás fontos, nyelvtudás. Utánkövetés is kell. A mentorálása még néhány hónapig megmarad. Védőháló projektünk ennek szellemében íródott, megnyertük és 2019-ig zajlik.  
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
Tapasztalt szervezeteknek javasoljuk, meglévő stabil nemzetközi partnerekkel, állandó munkatársakkal, főállásban, helyben. Hosszú távú elköteleződést jelent sok türelemmel.
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
Közösségi színtér kell, irodai háttér, állandó munkatársak, kulcsemberek a helyi közösségben, akik támogatnak.
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
Helyi közösség hatóterén belül kell megvalósítani, pl. lakótelep, közvetlen lakókörnyezet.