Sybilla jósdája

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Sybilla jósdája
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Körtvélyesi Dóra
E-mail: 
kortvelyesi.dora [at] unp.hu
Telefon: 
+36 30 577 4831
Szervezet adatai
Név: 
Új Nemzedék Egri Közösségi Tér
Település: 
Eger
E-mail: 
eger [at] unp.hu
Telefon: 
+36 30 577 4831
A gyakorlat leírása
Téma: 
pályaorientáció
Jó gyakorlat rövid leírása: 
Színes, rajzos kártyák segítségével egy jóslást végigvitele, aminek a végkifejlete, hogy, hogyha nem akarja a fiatal, hogy más mondja meg mi az ő sorsa, akkor van lehetősége egyéni pályaorientációs vagy karrertanácsadáson részt venni. Az édeklődő bejön a jósdába. Ez lehet bármilyen kis terem, épített jósda anyagokból, vagy csak akár egy asztal is, ahová le lehet ülni beszélgetni. A jósoltatni vágyó húz 3 darab kártyát, (Dixit társasjátékból, vagy bármilyen színes rajzos kártya jó hozzá) ezeket a kártyákat egymás után képpel felfelé le kell tenni, és Sybilla a jós, jelen esetben a a tanácsadó elkezd beszélni a kártyán látható rajzokról. Az első kártya a múlt, a második a jelen, a harmadik a jövő. A beszélgetés folyamán bármről lehet mesélni, ami a kártyákon van. Az a fontos a beszélgetés során, hogy a figyelmét fenntartsuk és ő is tudjon az elmondottakra reagálni. A beszélgetés vége pedig az, hogyha nem szeretné, hogy egy vadidegen, valami szedetvedett társasjáték kártyából mgmondja a jövőjét, akkor érdemes tudatosan tervezni, és átgondolni, milyen pályát szeretne választani, vagy milyen karreiert szertne magának. Így a beszélgetés végére meginvitálhatjuk egy pályaorientációs vagy karrertervezési egyéni tanácsadó folyamatba, vagy tovább irányíthatjuk más olyan szakemberhez, aki tud neki ebben segíteni.
Célcsoport: 
fiatalok
Célterület (földrajzi): 
Eger
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
Fontos volt számunkra, hogy a tanácsadási lehetőség eljusson azokhoz a fiatalokhoz akiknek szüksége van rá. Cél volt, hogy bevonzuk és elérhetővé tegyük az ingyenes szolgáltatásainkat minél több ember számára. A jósdát sokan keresték fel, nyitottak voltak és érdeklődőek. A „jóslás” után szívesen mentek tovább szakemberekhez, pályorientációval foglakozó partnerekhez, hogy valós segítséggel egy olyan jövőt tudjanak maguknak elkezdeni építeni, ami passzol hozzájuk. Ezek alapján elmondható, hogy a célt elértük a prorammal.
Szükségesség, rövid történet: 
A jó gyakorlat megvalósulása szempontjából is fontosak az együttműködések, mivel ha a saját szervezetünknél nincsen kapacitás a jóslás utáni igényekre válaszolni egyéni tanácsadásokkal, akkor jó, ha 1-1 partnerhez is tudunk szakmai segítségnyújtásra érdeklődőket irányítani, közvetíteni. Ezért jó kapcsolatot ápolunk a városban pályaorientációval és karrertanácsadással foglalkozó szervzetekkel szakemberekkel, és akár egymás rendezvényeire is kitelepülünk. Több alkalommal volt már a jósda más szervezet rendezvényein, például az Kereskedelmi és Iparkamara karriernapján, ahol ez a jósda szintén lehet az első lépése a megfelelő pályaválasztásnak, álláskeresésnek.
Várt eredmény: 
n.a.
Eredmény: 
n.a.
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
Egyedi elemként a jósda kreatív díszítése mindenhol eltérhet. Lehet építeni függönyökből, lehet ez csak egy kis tanácsadóterem, esetleg néhány gyertyával, de elegendő lehet csak egy asztal terítővel és 2 szék is.
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
n.a.
Humánerőforrás: 
n.a.
Finanszírozás: 
n.a.
Infrastruktúra: 
n.a.
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
n.a.
Alulról jövő kezdeményezés: 
n.a.
Helyi szereplők bevonása: 
n.a.
Együttműködő partnerek: 
n.a.
Innovativitás: 
n.a.
Nyilvánosság biztosítása: 
n.a
Fenntarthatóság: 
n.a.
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
n.a.
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
n.a.
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
n.a.