ÖNKÉNTESSÉG MAGYARORSZÁGON 2018

Magyarországon az önkéntesség egyre több ember életének része. Ezt igazolja az a kutatás is, amely a közelmúltban zárult. Minden harmadik magyar ember végez önkéntes tevékenységet, és az eredmények számos területen mutatnak kedvező változást. Örömteli, hogy egyre több a fiatal önkéntes. Ez talán annak is köszönhető, hogy bevezettük a középiskolai közösségi szolgálatot, ami ma már az érettségi feltétele. Megalkottuk a Nemzeti Önkéntes Stratégiát, létrehoztuk a Pro Voluntarius Díjat, valamint életre hívtuk a Nemzeti Önkéntes Tanácsot is.

Kétezer, különböző életkorú magyar állampolgár válaszolt a kérdéseinkre, és fejtette ki véleményét az önkéntességről. A kutatási eredményeket látva joggal jelenthetjük ki, hogy Magyarország nemcsak tehetségekben, hanem mások iránt érzékeny polgárokban is bővelkedik. Tízből kilenc megkérdezett szerint az önkéntesek jó példával járnak elől. Az emberek túlnyomó többsége azt is vallja, hogy az önkéntesség által jobbá válhat a világ.

Valódi összefogás nélkül egy nemzet sem lehet életképes. A megkérdezettekben erős az egymás iránti elköteleződés, és a 2013-as felmérés folytatásaként, illetve annak kiegészítéseként elvégezett kutatás visszaigazolja, hogy a kormánynak továbbra is segítenie kell az önkéntesség széles körű elterjedését.

Dokumentumok: 
Galéria: