kezdőlap / Két nap, két konferencia! Hasznos tapasztalatcsere zajlott a Bakonyban
Két nap, két konferencia! Hasznos tapasztalatcsere zajlott a Bakonyban
2022. szeptember 26. hétfő

Szeptember 19-21. között Bakonybél adott otthont előbb hétfőn a Future Camp névre keresztelt ágazatközi konferenciának, majd kedden a Települési ifjúsági munkatársak országos találkozójának. 

Future Camp

Szeptember 19-én a forprofit szervezeteket, pedagógusokat és a civil szektor képviselőit vártuk egy ágazatközi konferenciára, ahol mindhárom szegmens problémái, lehetőségei és kihívásai terítékre kerültek. A központi téma az önkéntesség volt, így a párhuzamos workshopokon olyan beszélgetésekre került sor, ahol többek közt arra keresték a résztvevők a választ, hogy hogyan lehet jó önkéntes programot csinálni? Mi kell a hatékony együttműködéshez? Kit motivál a vállalati önkéntesség? Hogyan növelheti a cég kollégáinak motiváltságát, elköteleződését és ezáltal teljesítményét? Vagy éppen, hogy hogyan lehet a diákokat elkötelezni, milyen módszerek alkalmazhatóak a diákok motiválására, bevonására?

A kiscsoportos foglalkozásokon fontos szempont volt, hogy minden szektorból képviseltesse magát valaki az adott körben, aminek köszönhetően nagyon hasznos tapasztalatcserék és előremutató ötletek születtek. A rendezvény elérte azt a fontos célját is, hogy lehetőséget biztosítson a különböző ágazatok szereplőinek a kötetlen megismerkedésre és kapcsolatépítésre, hiszen a hivatalos programelemeket és a vacsorát követően a résztvevők nagy része éjszakába nyúlóan folytatta a közös gondolkodást és a napközben elhangzottak megvitatását. 

„Referens Reloaded"

Szeptember 20-án a jó hangulatú szektorközi konferencia után a Települési ifjúsági munkatársak országos találkozója következett, melynek fő csapásiránya a települési szintű ifjúsági munkát támogató kiadványok bemutatása volt. 

Előadások keretében Szabó Ákos és Tiszolczi Péter adtak helyzetjelentést a helyi szintű ifjúsági célú stratégiaalkotásban tapasztaltakról, és Maczó József "Drogprevenció az ifjúsági munkában" című tanulmányának bemutatása is sok érdekességet és megvitatásra váró eredményt tartalmazott. 

Ezt követően workshopok keretében, tapasztalt szakemberek koordinálásával olyan témákat boncolgattak a résztvevők, mint az ifjúsági célú tervezés szükségessége, az ifjúsági helyzetfelmérés módszerei és tapasztalatai, a kortárssegítés kérdésköre, vagy éppen az ágazati és ágazatközi jó példák és azok adaptálása.

A sok ismerős arc mellett jó volt látni, hogy újabb önkormányzatoktól és szervezetektől érkeztek az ifjúsági területért tenni akaró, tapasztalatok elmélyítésében és kapcsolatok építésében motivált szakemberek. 

Mindkét rendezvény jó hangulatban zajlott, és értékes konzekvenciák levonásával zárult. Minden kollégának köszönjük szépen a résztvételt!

Címlapképet készítette: Szunyi Bea

Szerző: Toronyi Dávid
TOVÁBBI TARTALMAK
Ez is érdekelhet
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap.
Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.