Nyár 52 – Minden napra egy program

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Nyár 52 – Minden napra egy program
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Beberika Dorina
E-mail: 
beberika.dorina [at] feszgyi.hu
Telefon: 
+36 20 919 7960
Szervezet adatai
Név: 
H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér
Település: 
Budapest
E-mail: 
h52ifi [at] gmail.com
Telefon: 
+36 1 431 7475; +36 1 431 7476
A gyakorlat leírása
Téma: 
ifjúságügy, esélyteremtés, önkéntesség
Jó gyakorlat rövid leírása: 
Irodánk alaptevékenysége a tanácsadás és az információnyújtás. Emellett pedig különböző szabadidős lehetőségekkel (ping-pong, csocsó, darts) várjuk a fiatalokat. Tapasztaltuk azonban, hogy ennél többre van szükség. A hozzánk bejáróknak kevés lehetősége van – számukra ismeretlen a közös nyaralás vagy a felhőtlen kikapcsolódás fogalma. Éppen ezért folyamatosan igyekszünk olyan innovatív ötletekkel előállni, amelyek „szélesre tárják az életre szóló élmények kapuját”. Nyáron egy olyan programsorozatot szerveztünk, ami eddig még soha nem fordult elő az Iroda életében. Rövid számolást követően kiderült, a 2018-as nyár kb. 52 napból áll. Ez a véletlen egybeesés szolgáltatta a „Nyár52 – Minden napra egy program” alapötletét, amely nagyszabású projektté nőtte ki magát. Kitágítottuk az Iroda határait, a szünidő minden egyes napjára extra programot szerveztünk – amelyek természetesen illeszkedtek az időszak hangulatához. Többek között voltunk strandolni és kirándulni, sütöttünk lángost, készítettünk fagyit, számháborúztunk a parkban, és persze a hűsítő vízibomba csatáról se feledkeztünk meg. A programok fedezésére közösségi adománygyűjtő estet szerveztünk. Ennek alapötlete ugyan nem újszerű, a kivitelezés azonban innovatív volt. Egyedi adományozó rendszert dolgoztunk ki, a felajánlók örökbe fogadhattak egy-egy programot. A felajánlott összeg alapján bronz-, ezüst- és arany fokozatú támogatóink is voltak, akik között értékes ajándékokat sorsoltunk ki – ezek mindegyike hazai kézműves alkotó vagy budapesti kávézó/étterem, illetve a 30Y zenekar felajánlásai voltak. Az adománygyűjtő bulin hazai zenészek (Szeder, Kedveskovács Zenekar, Nagy Edi Projekt) léptek fel, akik szívügyüknek tekintették a projektet.
Célcsoport: 
fiatalok
Célterület (földrajzi): 
Budapest
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi tér Budapesten, a IX. kerület közepén található. Alacsony küszöbű szolgáltatást nyújtunk, tehát bárki betérhet hozzánk, és igénybe veheti a kínálkozó lehetőségeket. Elmondhatjuk azonban, hogy legtöbb esetben a környező utcákban élő, halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok jönnek be hozzánk. Ők sok esetben rossz anyagi körülmények között élnek, ezért számos lehetőség nem adatik meg nekik – a nyári szünetben sem tudnak nyaralni vagy táborozni. Ezek a hiányok hívták életre a programot, hiszen szerettünk volna izgalmas és élményteli nyári szünidőt biztosítani a hozzánk bejáróknak. Programjainkat igyekeztünk nyári hangulatúvá tenni, hogy így valóban igazi élmény legyen.
A jó gyakorlat célja: 
A programsorozaton összesen 312 kisgyerek, kamasz és felnőtt vett részt. Akadtak, akik a nyári események alkalmával látogattak először az Irodába, de néhány „régebbi” klienst is újra köreinkben köszönthettünk. Sokakat sikerült kimozdítani az otthonülésből, a nyári program során számos új dolgot próbálhattak ki. Így tehát bátran kimondhatjuk, hogy a célunkat elértük, sikerült változatos és élménydús programot összeállítanunk. Szintén a hatékonyság fokmérője volt számunkra, hogy a projekt ideje alatt számos új partnerrel tudtunk együttdolgozni, korábbi együttműködéseink még erősebbekké váltak. Alapvetően nem volt célunk, de időközben sikerült az átmeneti gyerekotthon lakóit is bevonni, néhány programunkon ők is részt tudtak venni.
Szükségesség, rövid történet: 
A Ferencvárosi Önkormányzat segítségünkre volt a projekt lebonyolításában és bemutatásában egyaránt. Az adománygyűjtő estünkről a 9.tv tudósított, programjaink hirdetésében és a nyár végi élménybeszámoló közlésében az önkormányzat kétheti lapja, a Ferencváros volt segítségünkre. Az adománygyűjtő est szervezésekor számos budapesti koncerthelyszínnel kapcsolatba léptünk. Az Akvárium klub, az A38, a Kobuci Kert és a Dürer kert egyaránt nyitott volt a lehetőségre, az időpont miatt végül az Aurórára esett a választásunk. A projekt során hazai zenészekkel és együttesekkel is együttműködtünk. Adomáygyűjtő estünkön a Nagy Edi Projekt, Szeder és a Kedveskovács Zenekar lépett fel, a 30Y-tól pedig postán érkezett felajánlás. A szervezés során a Bohemian Betyarssal és a Parno Graszttal is felvettük a kapcsolatot, koncertprogramjuk miatt azonban nem tudtak részt venni az eseményen. Az adománygyűjtő szervezése során cégekkel, éttermekkel és hazai kézművesekkel is kialakult együttműködés. Felajánlást kaptunk a Görbe Bögre és a Rengeteg kávézóktól, a Dióbolttól, a Purple Turtle Bagtől, a Rakéta pizzériától, a Cimbitől, és az Anna Labortól. Projektünk során más ifjúsági irodákkal is szoros együttműködést alakítottunk ki. A Ferencvárosi Tanoda, valamint a Konkáv Közösségi Tér és Prevenciós műhely dolgozói és fiataljai egyaránt rész vettek a programjainkon. Mellettük a XV. kerületi Deviszont Közösségi Tér és az V. kerületi Új Nemzedék Budapesti Közösségi Tér is bekapcsolódott a projektbe. A nyári programok lebonyolítása során a József Attila emlékhellyel és a környékbeli kisboltokkal is kialakítottunk együttműködést.
Várt eredmény: 
n.a
Eredmény: 
n.a
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
n.a
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
n.a
Humánerőforrás: 
n.a
Finanszírozás: 
n.a
Infrastruktúra: 
n.a
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
n.a
Alulról jövő kezdeményezés: 
n.a
Helyi szereplők bevonása: 
n.a
Együttműködő partnerek: 
n.a
Innovativitás: 
n.a
Nyilvánosság biztosítása: 
Szerettük volna a projekt hírét minél több emberhez eljuttatni, ezért a lehető legtöbb lehetőséget megragadtuk a nyilvánosság biztosítására. A programot számos platformon hirdettük, a kerületi újságban már nyár elején hírt adtunk magunkról, Facebook oldalunkon pedig folyamatosan beszámoltunk élményeinkről. Adománygyűjtő programunkhoz facebook eseményt készítettünk, amelyen bemutattuk felajánlóinkat és a fellépő zenekarokat, és amelyet számos partnerünk megosztott a saját oldalán. A programot mindennapi munkánk során is promotáltuk – plakátot készítettünk, és számos rendszeres látogatónkat személyesen invitáltuk a programokra.
Fenntarthatóság: 
n.a
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
n.a
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
n.a
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
n.a