Peron Music Tehetségkutató

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Peron Music Tehetségkutató
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Pap Tibor elnök
E-mail: 
info [at] peronmusic.hu
Telefon: 
+36204378012
Szervezet adatai
Név: 
Peron Tehetségkutató Fesztivál
Település: 
Komárom
E-mail: 
info [at] peronmusic.hu
Telefon: 
+36204378012
A gyakorlat leírása
Téma: 
tehetségkutató fesztivál
Jó gyakorlat rövid leírása: 
A Peron Tehetségkutató Fesztivál 1993-ban indult el a Peron Music Alapítvány szervezésében. Fontosnak tartottuk, hogy a feltörekvő zenekarok számára legyen olyan fórum, ahol megmutathatják tehetségüket. A megyei tehetségkutatónak indult, évenként visszatérő rendezvény mára már a Kárpát-medence legrangosabb szakmai zenei fesztiválja. Folyamatosság, pártatlanság és magas szakmai színvonal jellemzi.
Célcsoport: 
15-25 éves tehetséges, zenekari közösségben, elsősorban magyar nyelvű dalokkal alkotó fiatalok, zenekarok. A magyar kortárs könnyűzene valamennyi műfaja érintett.
Célterület (földrajzi): 
Kárpát-medence
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
Pályázat útján választjuk ki az élő zenét játszó zenekarokat a fesztiválra. A döntőn, a Peron Music Tehetségkutató Fesztiválon három dalt élőben adnak elő a zenekarok. A zsűribe válogatott szaktekintélyek a produkciók előnyeit és hátrányait elemzik, segítve ezzel szakmai továbblépésüket. Szempontok: szakmai igényesség, dalszöveg, ének, egyéni törekvések, produkció érettsége, kreativitás, előadói és hangszerkezelői képességek, kapcsolat a közönséggel. A tehetségkutatón a zsűri tagjai zenekaronként 100 pontot adhatnak a zenekarok teljesítményére. A zenekarok előnyeit a zsűri a szóbeli értékelésen emeli ki, valamint tanácsokat ad a hátrányok leküzdésére. A szóbeli értékelés a produkciók végén részletesen, a díjazás után általánosan történik. A végleges sorrend, és díjazás részben a pontozás összesítése, és kompenzálás (amennyiben szükséges) után konszenzussal alakul ki. Díjak tekintetében a Peron Music Tehetségkutatón fellépéseket, megjelenéseket, zenei kiegészítőket, filmfelvételt, videoklipet, fejlesztési lehetőségeket lehet nyerni. A partneri viszonyunk rendszere engedi meg, hogy a tatabányai döntőről Paksra és Balatonboglárra juthat be a delegált zenekar a tehetségkutatóra, illetve 2012-től az Öröm a zene Tehetségkutató döntőjébe is. 2012-ben rendeztük meg először a székelyföldi Peron Music Tehetségkutatót Székelyudvarhelyen is. A zsűritagok részben folyamatosan változnak.
A jó gyakorlat célja: 
A hazai, tágabb értelemben vett Kárpát-medencében élő, alkotó fiatal könnyűzenei tehetségek megtalálása, felemelése tehetségkutató rendezvény által. A zenei tehetségkutatás valódi értékek alapján történik közönség, diák zsűri és szakmai zsűri által. A szempontrendszerben benne van a zenei pontosság, kreativitás, dalszövegek és zene minősége, egyéni törekvések kifejezése. Célja, hogy a legjobb előadókat, zenekarokat emeljük be az Öröm a zene valamint a Cseh Tamás Program legjobbjai közé.
Szükségesség, rövid történet: 
Az elsősorban zenekaroknak szóló tehetségkutató támogatja a közösen alkotást magyar nyelven. A zenekar alkotó közösségként rendkívüli fontosságú volt a magyar kultúrtörténetben. A Peron Music Tehetségkutató 1993-ban született meg abból a célból, hogy a fiatalok tehetségükkel találják meg szerepüket a társadalomban.
Várt eredmény: 
A Peron Music Tehetségkutató a Kárpát-medencében hivatott megtalálni az élő könnyűzene legtehetségesebb előadóját, zenekarát. Az első helyezett produkció szerepelhet a Cseh Tamás Program és az Öröm a zene program hazai döntőjén, amelyre a Budapest Music Expo keretében kerül sor minden év októberében. A Peron Music Tehetségkutató történetében kétszer fordult elő, hogy győztesünk nyerte a budapesti döntőt. (Szatmári Juli, Margaret Island)
Eredmény: 
A nyertes előadók bekerülnek a tehetséggondozás hazai vérkeringésébe, a zeneiparba. Díjazottaink újabb megjelenésekhez, fellépésekhez és lehetőségekhez jutnak.
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
A zenekarokkal folyamatos kapcsolattartás szükséges a kölcsönös információ megértése végett Amennyiben szükséges bizonyos helyzetek, szituációk lepróbálása, kipróbálása ajánlott Rendezvény forgatókönyv elkészítése és moderátor szöveg megírása nélkülözhe4tetlen Tervezett szakmai és pénzügyi költségvetéssel működhet A média támogatására mindenkor sajtóanyag elkészítése ajánlott A diák zsűri gondozása külön ember feladata legyen A rendezvény hossza indokolja a csoportos étkezést és folyamatos víz biztosítását
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
human és financiális
Humánerőforrás: 
Hang és fénystáb Filmes fotós stáb Szakmai zsűri Diák zsűri Lebonyolító, és irányító stáb
Finanszírozás: 
Szakmai támogatás (NKA-Cseh Tamás Program, Öröm a zene program….) Önerő Zenekarok nevezési díja
Infrastruktúra: 
Hangtechnika terén a jelenlegi legjobb digitális vagy hagyományos hangrendszer biztosítása Film és képrögzítés területén is a legjobb minőségre (film esetén HD ajánlott) törekvés jellemezze a munkát Zeneipari tevékenységre jellemzően a színpadi látványosságra törekedni kell (színpadi háttér, füst, fény egyéb effektek)
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
A Kárpát-medence magyar nyelvterületén működő fiatalok zenekarait szólítjuk meg. Eddigi gyakorlatunkban 10 zenekar pályázat útján, 4 zenekar pedig elődöntők útján kerülhetnek a tatabányai fordulóba. Az elődöntők: Székelyudvarhely, Felvidék, Paks és Balatonboglár által delegált zenekarok.
Alulról jövő kezdeményezés: 
A Peron Music Tehetségkutató 1993-ban civil kezdeményezésként jött létre Tatabányán a Peron Music Alapítvány munkájával. Minden időben, minden koron keresztül következetesen és magas szakmai színvonalon szolgálta a valódi tehetségkutatást. Ma ott tartunk, hogy a televíziós showműsorok által generált világot is túlnőtte, túlélte azzal, hogy értékét tartó előadók kerülnek a Peron Tehetségkutatókból a zeneiparba. A Peron Music Alapítvány ma abban érdekelt, hogy minden hazai megyében legyen zenei tehetségkutató, valamint a határon túli magyar területek is rendezhessenek tehetségkutatókat, az ottani győztesek is részt vegyenek a nemzeti döntőben.
Helyi szereplők bevonása: 
A helyi szereplők bevonása jelentős szegmense a Peron Music Tehetségkutatónak. Ez a megye legnagyobb, legjelentősebb tehetségkutató rendezvénye, amely 21 év eredményeivel egyben az ország legjelentősebb hatású, leginnovatívabb szakmai rendezvénye. A helyi szereplők részvétele a tehetséges előadóktól kezdve a filmes, a fotós, az önkéntes fiatalokig biztosított. A helyi sajtó minden alkalommal aktívan közreműködik a rendezvény eredményeinek bemutatásában.
Együttműködő partnerek: 
Szakmai kiemelt partnerünk a programban: Cseh Tamás Program, Hangszeresek Országos Szövetsége, Öröm a zene program Média: Helyi, megyei és országos médiapartnerek Megvalósítás helyszíne: A rendezvény megvalósítása esetünkben Tatabányán a Vértes Agorájában történik, amely kiemelten magas színvonalú digitális technikával és kiváló szakmai személyzettel rendelkezik. Filmes és fotós partnerek: A fiatalokat felvonultató csapatokkal dolgozunk Támogatók: Kiemelt figyelmet szenteltünk a támogatói körnek. Kizárólag a közösségi kultúrát támogató kört szerveztük meg háttérnek.
Innovativitás: 
A szakmai zsűri mellett diák zsűri figyeli a zenekarok fellépéseit. Pontozással értékelik a zenekarok munkáját 1-10 között. A helyszínen a produkciók befejezése után piros lappal jelezhetik nem tetszésüket, zöld lappal pedig a tetszést. A diák zsűri bevonása az alábbi okokból indokolt: Megtanítja a fiatalokkal a figyelmet, szempontokat kapnak az értékelésekhez, és egyben az élő zene befogadását és szeretetét támogatja. Mindez abból a szempontból fontos, hogy a fiatalok értsék és szeressék korosztályuk magyarul alkotó zenészeit, zenekarait. A zenekarok kép és hangfelvétele külön-külön készül el, amelyet az igényes filmdokumentáció miatt stúdióban rendezzük össze egységes filmekké. Az kompakt módon kerül elkészülése után a PeronMusic Youtube csatornára.
Nyilvánosság biztosítása: 
A nyilvánosság biztosítása kiemelt feladat a program esetében. A teljes támogatói kör és az érintett tehetségek valamint a szervezők is ezáltal nyernek rendkívüli figyelmet, amelyet célszerű előkészíteni és nagy körültekintéssel bonyolítani. A helyi, megyei és országos sajtó megszólítása előzetesen, valamint a tehetségkutató eredményeinek ismeretében a rendezvény után egyaránt fontos. A tehetségkutató rendezvény ingyenes, ezáltal minden érdeklődő számára hozzáférhető. A rendezvényen minden előadó egy daláról három kamerás képfelvétel készül, külön hangfelvétellel. A filmes stáb feladata, hogy minőségi koncertfelvétel szülessen a bemutatkozó előadókról. Az elkészült felvételek saját (PeronMusic) Youtube csatornánkon jelennek meg. A felvételek évekre visszamenőleg visszanézhetők. Jellemzően együttműködésünk van a helyi rádióval, televízióval, írott sajtóval. A díjazott zenekarok a Cseh Tamás Program és az Öröm a zene program médiafelületein is szerepelnek. A zenekarokat saját FB felületünkön mutatjuk be kiemelten.
Fenntarthatóság: 
A program fenntarthatósága feltétlen függ a helyi és országos támogatottságától, a programot helyben működtető szervezet tapasztalataitól és gyakorlatától, illetve társadalmai beágyazottságától. Mivel tartós működést, hosszú távú megbízhatóságot igényel, csak azon szervezeteknek ajánlható, amelyek képesek a területen jól menedzselni hosszú távú szakmai folyamatokat.
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
Az alkalmazott rendszer részleteiben, vagy egészen az alábbi helyeken működik: Légrádi Antal Tehetségkutató-Balatonboglár, Székelyföldi Peron Music Tehetségkutató-Székelyudvarhely. Pop-Rock-Jazz Tehetségkutató Fesztivál-Paks, Élő-Zene Tehetségkutató-Veszprém.
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
Zenekarok pályáztatása nyilvánosság bevonásával Modern marketingeszközök felhasználása Szakmai zsűri biztosítása az Öröm a zene program bevonásával A Cseh Tamás Programmal való együttműködés Diák zsűri bevonása az értékelésbe A rendezvény szakmai program jellegének megőrzése Nyilvánosság biztosítása széles partneri együttműködéssel A pontozásos rendszer alkalmazása végső konszenzusra törekvéssel Az előadók egy-egy daláról videofilm készítése a nyilvánosságnak
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
Alkalmazható az igényességre törekvés mellett.