Xfest

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Xfest
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Körtvélyesi Dóra
E-mail: 
onkenteskerekasztal.eger [at] gmail.com
Telefon: 
-
Szervezet adatai
Név: 
Önkéntes Kerekasztal
Település: 
Eger
E-mail: 
onkenteskerekasztal.eger [at] gmail.com
Telefon: 
-
A gyakorlat leírása
Téma: 
önkéntesség
Jó gyakorlat rövid leírása: 
Egy olyan középiskolásoknak szóló vetélkedő, ahol iskolák nevezhetnek maximum 16 fős csapatokkal. A nevezett csapatok bemutathatják, hogy az Iskolai Közösségi Szolgálat keretein belül milyen élményeket szereztek, mit tapasztaltak, mit csináltak szívesen.
Célcsoport: 
középiskolások
Célterület (földrajzi): 
Eger városa. A városban 8 állami, 3 egyházi és 7 magán középiskola található
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
A középiskolások bemutatóinak módja egy 5 perces színpadra kitalált bemutató. A bemutatónál nem volt megkötés sem a műfaj, sem a bevont partnerek és együttműködők tekintetében. A cél, hogy minél színesebben és látványosabban mutassák be a programot. A nevezéshez e-mailes előjelentkezésre volt szükség a bemutatóban résztvevők névsorával, kapcsolattartó tanár nevével és elérhetőségeivel, nagyságrendileg a rendezvény előtt két héttel. A felhívásban fel volt tüntetve a jelentkezési határidő, a nevezők létszáma és az is hogy a bemutató 5 perces lehet, ahol cél a kreatív megoldás. A zsűrizés ideje alatt egy flash mob került megrendezésre.(táncos bemutató a fiatalok részvételével) A rendezvény Eger főterére volt kitalálva, de elmosta az eső így egy nagyobb rendezvényteremben került megvalósításra. A programra meghívást kaptak a középiskolák, kiemelten annak 9-10. évfolyamai, akik ötletet kaphattak a bemutatókból, hogy merre is lehet élményeket gyűjteni az 50 órás IKSZ-tal.
A jó gyakorlat célja: 
Lehetőséget teremteni a nézőknek és a többi nevező iskolának is, hogy a többi szervezetnél végezhető IKSZ-es programba betekinthessenek, ötletet kapjanak. További cél volt magának az önkéntességnek a népszerűsítése is.
Szükségesség, rövid történet: 
Szükséges, hogy a középiskolások minél megalapozottabb döntést tudjanak hozni, amikor iskolai közösségi szolgálat céljából választanak maguknak szervezetet, hiszen az önkéntesség élménye akkor teljesedhet ki igazán, ha a fiatal tisztában azzal, hogy mire számíthat, kevesebb kellemetlen meglepetés éri. Így a program során gyakorlatilag egy kötetlenebb IKSZ bemutatón vehetnek részt, ami segíthet nekik a döntés során.
Várt eredmény: 
IKSZ tevékenységek szélesebb körben való megismerése, továbbá egy tartalmas, iskolák egymás közötti együttműködését segítő program megvalósítása
Eredmény: 
-
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
A szervezés során fontos volt, hogy olyan zsűri bírálja a bemutatókat, aki külső szemmel és elfogultság nélkül nézi a műveket. Érdemes hangsúlyozni, hogy csak és kizárólag mikrofont lehet használni a bemutató során, mert volt, aki videóval, projektorral készült, ami egy főtéren nappal kevésbé látványos és nehezebben hangosítható, ezek mellett azokkal szemben nem fair, akik ezek az eszközök nélkül oldják meg a feladatot. Rossz idő esetére érdemes fedett helyszínnel is készülni. A díjazásnál fontos, hogy olyan díjat találjanak ki, amivel motiválhatók a középiskolások, tapasztalat, hogy emléklapon kívül minden más csapatnak is kell adni valami apró ajándékot, nem csak az elsőnek.
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
-
Humánerőforrás: 
Szervezői gárda, (minimum 3-4 fő), lehetőleg páratlan számú zsűri
Finanszírozás: 
-
Infrastruktúra: 
Ha szabadtéren kerül megrendezésre, akkor szükséges egy kisebb színpad, hangosítás, székek, asztalok (a résztvevők és a nézők számától függő mennyiségben). Ha rendezvénytérben, akkor olyan helyet érdemes keresni, ahol bőven elfér 200-300 fő és a bemutatók is jól láthatók, hallhatók. Szükséges megfelelő mennyiségű szék, asztal, hangosítás.
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
-
Alulról jövő kezdeményezés: 
-
Helyi szereplők bevonása: 
Helyi középiskolák részvételével valósult meg
Együttműködő partnerek: 
Önkéntes Kerekasztal (Tagjai: Heves Megyei Vörös Kereszt, Norma Alapítvány(CIC), Ifi Pont, CSEÖH, ÚJ Nemzedék Közösségi Tér Eger)
Innovativitás: 
-
Nyilvánosság biztosítása: 
-
Fenntarthatóság: 
A rendezvény jelentkezői létszámtól függ. Körülbelül 2-3 óra alatt megvalósítható. Évente egy alkalommal.
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
-
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
-
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
-