kezdőlap / Amigos a gyerekekért Alapítvány
Amigos a gyerekekért Alapítvány
2022. augusztus 22. hétfő

Alább az Erzsébet Ifjúsági Alap Önkéntes Expo egyik résztvevője, az Amigos a gyerekekért Alapítvány bemutatkozása olvasható. 

Szervezet neve: Amigos a gyerekekért Alapítvány
Elérhetősége: irjnekunk@amigosagyerekekert.hu 
Működésének kezdete: 2016.
Földrajzi lefedettsége: Országos

Bemutatkozás

Az Amigosnál 2016 óta látogatják lelkes önkéntes egyetemisták, Amigók a kórházban lévő beteg gyerekeket. Itt nyelvtanulással, játékkal, kézműveskedéssel és legfőképp a barátság erejével segítik és motiválják őket a gyógyulásra. Már 5 városban (Budapest, Debrecen, Szeged, Szombathely és Pécs) közel 160 önkéntessel és 16 kórházi egységben vagyunk jelen.

Az Alapítvány küldetése, hogy barátkozáson, nyelvtanuláson, játékon és kreatív foglakozásokon keresztül segítse és fejlessze a beteg és egyéb nehéz helyzetben lévő gyerekeket, (valamint közvetetten családjukat) az Amigókkal (egyetemista önkéntesekkel).

Önkéntesség

Az önkéntesek aktívak a kórházakban, hiszen ők látogatják a gyerekeket, emellett pedig a tananyagfejlesztésben, a kreatív foglalkozások kitalálásában is részt vesznek. Úgyneveztt háttércsapatokban a szervezetet operatív formában is segítik: pédául külső kommunikációban (social media), foglalkoztató füzetek fejlesztésében, eseményszervezésben vagy akár Podcast készítésben is. Az Amigók a gyerekeket segítik, de a szervezetben ők maguk is sokat tanulhatnak.

Mi az Amigosnál egy olyan világot építünk, amilyenben élni is szeretnénk. Teli sok jótakaró, lelkes és vidám emberrel és önkéntessel. Fontosnak tartjuk, hogy az önkéntesség megítélésén változtassunk: ez egy menő és hasznos foglalkozás, amiből nem csak a segített felek, de az önkéntesek is sokat nyernek. Szerintünk az önkéntesség lehet nagyon egyszerű: nálunk két hetente két óra a kórházba járás, hiszen bárkinek van ennyi ideje!

Alapvetően nálunk félévente két alkalommal, tavasszal és ősszel van jelentkezési időszak. Ekkor egy írásbeli és szóbeli fordulóban választjuk ki az új önkénteseket. Az elmúlt 2 évben a COVID okozta új szabályozások és a bizonytalanság (online vs. offline) nehezítette meg a toborzást, így ezeken próbálunk dolgozni.

A lenagyobb sikerünk a konzisztencia: ha elindulunk egy kórházban, akkor ott már éveken át számíthatnak ránk. Így kiépül egy bizalom az Amigos és a kórházak és az önkéntesek között. A legnagyobb büszkeségünk, hogy már évek óta hétről hétre ott vagyunk a gyerekek mellett.

Célok

Jelenleg is zajlik a felvételi időszakunk, így most ez a legaktuálisabb. Célunk, hogy egy napon minden beteg gyerek mellett legyen egy Amigo, így most ezért igyekszünk tenni: hogy először az összes gyermekonkológián ott legyünk (már csak Miskolc hiányzik), illetve, hogy később a határokon túl is legyenek Amigo városok.

Hiszünk abban, hogy a barátság csodákra képes! Az önkénteseket szakmai képzéseken készítjük fel a bevetésekre és foglalkozásokra, havonta Amigos Akadémiákon, évente pedig Amigos Szakmai táborban tanulunk pszichológusoktól, orvosoktól arról, hogy hol és hogyan segíthetünk jobban. Emellett a közösség is nagyon fontos, egy országos, 160 fős baráti társaság vagyunk.

 

TOVÁBBI TARTALMAK
Ez is érdekelhet
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap.
Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.