kezdőlap / Fiatalok a Nemzetért Alapítvány
Fiatalok a Nemzetért Alapítvány
2022. augusztus 22. hétfő

Alább az Erzsébet Ifjúsági Alap Önkéntes Expo egyik résztvevője, a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány bemutatkozása olvasható. 

Szervezet neve: Fiatalok a Nemzetért Alapítvány
Elérhetősége: info@fiatalokanemzetert.hu 
Működésének kezdete:  2017.
Földrajzi lefedettsége: Országos

Bemutatkozás

Talán a kultúra terén vagyunk a legaktívabbak, ezért szervezünk fellépéseket Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondónak vagy épp Wass Albert-esteket Rékasi Károly színművésznek, a könyvek és filmek szerelmeseinek ajánlósorozatot indítottunk, az olvasni szeretők kedvéért könyvjelzősorozatot adtunk ki. Az ismeretterjesztés területe sem áll messze tőlünk: országszerte több előadást szerveztünk olyan ismert szakembereknek, mint például Bagdy Emőke pszichológus vagy a fiatalok körében is népszerű Pál Feri atya és dr. Zacher Gábor főorvos, továbbá kutatást végeztünk a fiatalok közéleti aktivitásának témakörében. Pályázatokat is szép számmal indítunk: hirdettünk már népdalversenyt, fotó- és rajzpályázatot a honismeret és környezetvédelem jegyében, kreatív alkotói pályázatot a nemzeti színeink témakörében, tanulmányi versenyt Mindszenty bíborosról, majd Az ember tragédiájáról. A közösségépítésben is igyekszünk élen járni: számos csapatépítő programot, nyári tábort és ifjúsági csereprogramot is szerveztünk már erdélyi, felvidéki és magyarországi fiatalokkal, ennek jegyében alapítottuk meg alapítványunk Baráti Körét is. A sportszerető embereknek saját tervezésű szurkolói sálat terveztünk, és azokra is igyekszünk gondolni, akik valamiben szükséget szenvednek: szerveztünk már könyvgyűjtést székelyföldi gyerekeknek, vittünk tápot állatmenhelynek és rendszeresek a karácsony előtti, rászorulóknak szóló ajándékozásaink is.

A Fiatalok a Nemzetért Alapítványt hazaszeretet által vezérelt, lelkes fiatalok hozták létre. Szívügyünk történelmi, kulturális hagyományaink ápolása, őseink emlékének megőrzése, a tudományos és kulturális élet gazdagítása, az ezt szolgáló rendezvények szervezése. Fontosnak tartjuk a fiatalok társadalmi aktivitásának növelését, ennek jegyében indítottuk el az Aktív Ifjúság c. kutatásunkat, amelyben a passzivitás okait keressük, és amelyet a SZIN-en is ki lehet tölteni a sátrunkban.

Önkéntesség

Szervezetünket kisebb-nagyobb segítségnyújtásokkal számos önkéntes segíti. Vannak, akikre rendszeresen számíthatunk, legyen szó akár országos, akár helyi szintű rendezvényekről, eseményekről, de olyanok is akadnak, akik csak egy-egy projektünkbe kapcsolódnak be, mert megtetszik nekik annak témája. Számos területen kapcsolódtak már be önkéntesek a munkánkba, így például az előadásszervezésbe, kutatási projektjeinkbe, fesztiválos kitelepüléseinknél, táborszervezésbe, kiadványszerkesztésbe vagy akár az adminisztratív munkába, de pályázataink zsűrizését is önkéntesen látták el a szakemberek. Úgy látjuk - és kutatásunk adatfelvételi szakaszában is ezt tapasztaljuk -, hogy Magyarországon sajnos kevesen végeznek önkéntes tevékenységet. Olyan nagy tapasztalattal még nem rendelkezünk az önkéntesség terén, hogy országosan meg tudjuk ítélni, rendszerszinten mi működik jól és mi rosszul, de mi is úgy látjuk, hogy sok európai országhoz képest el vagyunk maradva minőségben és mennyiségben egyaránt.

Az önkéntesek toborzásának nehézsége számunkra nagyon változó, az adott programtól, feladattól függ. Például a néhány órát igénybe vevő budapesti temetőgondozásunkkor nem szokott gondot okozni egy-két tucatnyi ember összegyűjtése sem, de egy többnapos vidéki program esetén általában nehezebb olyan segítőket találni, akik több napot is tudnak áldozni az életükből.

A már említett temetőgondozási akciónk nagy élmény szokott lenni, ilyenkor a május végi hősök napja alkalmából aktivistáink kis csapata számos kiemelkedő katonánk, I. világháborús honvédünk és ’56-os hősünk sírját teszi rendbe a Fiumei úti sírkertben. Szintén emlékezetes a 2021. tavaszi akciónk, melynek keretében több ezer jó minőségű gyermek- és ifjúsági könyvet gyűjtöttünk össze székelyföldi fiataloknak. Bár mi nem szervezőként hirdettük meg a gyűjtést, hanem a háromszéki megyei könyvtár kezdeményezésébe kapcsolódtunk be, nagy élmény volt, hogy néhány hét alatt közel 50 magyarországi gyűjtőpontot tudtunk felállítani önkénteseinknek köszönhetően, akik a saját településükön és annak környékén fogadták a felajánlásokat.

Célok

Részt veszünk az Európai Szolidaritási Testület kezdeményezésében megvalósuló "Támogató program önkéntesek fogadásához" c. programban, és bízunk benne, hogy ennek hatására, ebből tanulva is több és minél magasabb minőségű önkéntes programot valósíthatunk meg. 

 

TOVÁBBI TARTALMAK
Ez is érdekelhet
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap.
Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.