kezdőlap / Tanulmányok és módszertani anyagok

Az ifjúságszakmai dolgozók képzése az Európai Bizottság és az Európa Tanács ifjúságügyi együttműködésének egyik fő prioritása. Mindkét intézmény nagy hangsúlyt fektet az ifjúsági munkára, és a megfelelő intézkedések meghozatalában kulcsszerepe van az ifjúsági dolgozóknak.

Az Európai Ifjúsági Fórum, amely több, mint 100, elsősorban önkéntes ifjúsági munkára épülő ifjúsági szervezet platformja, tagszervezeteinek majdnem a felét bevonva készített kutatást az önkéntes alapon végzett ifjúsági munkáról. A kutatás célja az önkéntes ifjúsági munka egyedülálló koncepciójának megértése, elismerése, és további vizsgálatok ösztönzése a bonni folyamat kontextusában.

2019-ben két európai ifjúsági információs és mobilitási hálózat, az Európai Ifjúsági Információs és Tanácsadó Ügynökség (ERYICA) és az Eurodesk összefogott, hogy irányelvek összeállításával erősítse meg az ifjúsági információszolgáltató szakmát. Így jött létre a YouthInfoComp (Youth Information Worker Competence Framework – ifjúsági információszolgáltató munkatársak kompetencia keretprogramja), egy keretprogram, amelynek célja, hogy az ifjúsági információszolgáltatásban dolgozó szakemberek, önkéntesek és fiatalok munkáját segítse.

Az Európai Unió – Európa Tanács Ifjúsági Együttműködés által kiadott Itt az idő! című ifjúságpolitikai referenciakönyv az ifjúsági szektorban dolgozóknak szól. Célja a fejlődő európai ifjúságpolitika megismertetése, és az eddigi tapasztalatokra alapozott átgondolt, széleskörű ifjúságpolitikai döntéshozatal megkönnyítése.

A Covid–19-világjárvány széleskörűen befolyásolja az európai fiatalság helyzetét. 2021 júniusában egy összefoglaló készült az addigi vizsgálatok eredményeiből, amelyekből látható, milyen Európai Uniós és nemzeti törekvések vannak a fiatalok szociális, oktatási, foglalkoztatási és anyagi helyzetének helyreállítására, illetve a mentális egészségük és jóllétük megőrzésére.

A Covid–19-világjárvány felerősítette a fiatalok jövő iránti érdeklődését, amit megragadva a Magyar Tudományos Akadémia IX. Osztályának Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága 2020-ban újra felmérte a hazai fiatalok jövővel kapcsolatos gondolatait, várakozásait, reményeit és félelmeit.

A 2018-as kutatás 221 fővel készült, online térben. A válaszokat a tartalomelemzés kvalitatív módszerével vizsgálták meg. A felmérés mellett fókuszcsoportos interjúkra is sor került.

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa, valamint az Európai Bizottság és az Európa Tanács közötti partnerség megbízásából és közös finanszírozásában készítette el a Finn Ifjúságkutatói Hálózat és a Finn Ifjúságkutatói Társaság ezt a tanulmányt, amely a témában készülő, a Kongresszus által jelenleg is kidolgozás alatt álló jelentésnek is részét fogja képezni.

«
1
2
3
4
5
»
Ez is érdekelhet
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap.
Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.